Wszystkie prawa zastrzeżone. All rights reserved: Umm Latifa (in Saudi Kingdom) 2013-2009 http://kuchniaarabska.blogspot.com/
Przepisy i zdjęcia są dziełem autorki bloga, chyba że zaznaczono inaczej. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody zabronione.

Respect Copy rights - they are reserved. Copying and publishing any material from the blog, without a written permit from the author, forbidden.

środa, 28 stycznia 2009

muhalla z daktyli



Słodkie danie na bazie daktyli, charakterystyczne dla Centralnego Regionu Arabii Saudyjskiej zwykle jedzone zimą, jak również podawane kobietom po porodzie przez wzgląd na właściwości odżywcze (zawiera witaminy, minerały, błonnik, tłuszcze) i czarny pieprz (!), który w odpowiednich ilościach korzystnie wpływa na "dojście do siebie" po porodzie. Danie dobre też dla dzieci, aczkolwiek dla nich dodaje się tylko szczyptę pieprzu.
Składniki:
  • 2 kubki daktyli (bez pestek), 
  • 2 kubki razowej mąki, 
  • ok. 2-3 kubki wody (jeśli daktyle są twarde, należy dodać więcej wody i moczyć je przez 1-2 godziny), 
  • roztopione masło, 
  • mielony czarny pieprz
Moja teściowa miesza daktyle z wodą drewnianą łyżką w garnku (można użyć miksera). Kiedy z daktyli wytworzy się gładka masa, dodaje mąkę i dalej miesza... Potem na niewielkim ogniu podgrzewa, non-stop kręcąc łyżką. Po okołu 12-15 minutach danie gotowe. Przed podaniem polewa się roztopionym masłem i posypuje czarnym pieprzem (ten w ilościach zależnych od preferencji). I się je.
Zdjęcie autorstwa siostry mego męża, potrawa specjalnie przez nią przygotowana i sfotografowana dla tych z Państwa, którzy interesują się kuchnią saudyjską.

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Proszę przekazać podziękowania i pozdrowienia dla siostry Pani męża za tyle starań:)PrZepis bardzo ciekawy a co ważne można go bez problemu wyprobować w warunkach domowych, myślę że i na polskie przeziębienia może być dobry:)
wegeterianka

UMM LATIFA (in Saudi Kingdom) pisze...

Dziękuje za podziękowania! Przekazałam wczoraj podczas wypadu na kawkę z szarlotką do parku :-).

UMM LATIFA (in Saudi Kingdom) pisze...

Komentarz przeniesiony z Bloga Arabia Saudyjska, gdzie przepis ten ukazał się, zanim blog Kuchnia Saudyjska się narodziła. Anonimowy pisze...

ANONIM: 25 styczeń 2009: ojej ciekawe ale nie zjadłabym raczej.

UMM LATIFA: Potrawa bardzo ciekawa w smaku, aczkolwiek nie nalezy do moich ulubionych.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...