Słodkie danie na bazie daktyli, charakterystyczne dla Centralnego Regionu Arabii Saudyjskiej zwykle jedzone zimą, jak również podawane kobietom po porodzie przez wzgląd na właściwości odżywcze (zawiera witaminy, minerały, błonnik, tłuszcze) i czarny pieprz (!), który w odpowiednich ilościach korzystnie wpływa na "dojście do siebie" po porodzie. Danie dobre też dla dzieci, aczkolwiek dla nich dodaje się tylko szczyptę pieprzu.
Składniki:
- 2 kubki daktyli (bez pestek),
- 2 kubki razowej mąki,
- ok. 2-3 kubki wody (jeśli daktyle są twarde, należy dodać więcej wody i moczyć je przez 1-2 godziny),
- roztopione masło,
- mielony czarny pieprz
Moja teściowa miesza daktyle z wodą drewnianą łyżką w garnku (można użyć miksera). Kiedy z daktyli wytworzy się gładka masa, dodaje mąkę i dalej miesza... Potem na niewielkim ogniu podgrzewa, non-stop kręcąc łyżką. Po okołu 12-15 minutach danie gotowe. Przed podaniem polewa się roztopionym masłem i posypuje czarnym pieprzem (ten w ilościach zależnych od preferencji). I się je.
Zdjęcie autorstwa siostry mego męża, potrawa specjalnie przez nią przygotowana i sfotografowana dla tych z Państwa, którzy interesują się kuchnią saudyjską.
3 komentarze:
Proszę przekazać podziękowania i pozdrowienia dla siostry Pani męża za tyle starań:)PrZepis bardzo ciekawy a co ważne można go bez problemu wyprobować w warunkach domowych, myślę że i na polskie przeziębienia może być dobry:)
wegeterianka
Dziękuje za podziękowania! Przekazałam wczoraj podczas wypadu na kawkę z szarlotką do parku :-).
Komentarz przeniesiony z Bloga Arabia Saudyjska, gdzie przepis ten ukazał się, zanim blog Kuchnia Saudyjska się narodziła. Anonimowy pisze...
ANONIM: 25 styczeń 2009: ojej ciekawe ale nie zjadłabym raczej.
UMM LATIFA: Potrawa bardzo ciekawa w smaku, aczkolwiek nie nalezy do moich ulubionych.
Prześlij komentarz