Wszystkie prawa zastrzeżone. All rights reserved: Umm Latifa (in Saudi Kingdom) 2013-2009 http://kuchniaarabska.blogspot.com/
Przepisy i zdjęcia są dziełem autorki bloga, chyba że zaznaczono inaczej. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody zabronione.

Respect Copy rights - they are reserved. Copying and publishing any material from the blog, without a written permit from the author, forbidden.

sobota, 10 stycznia 2009

tajemnice muhalabiji


Muhalabija - saudyjski deser będący wedle mego smaku subtelną modyfikacją naszego polskiego budyniu. Rodzina mego męża je muhalabiję głównie w ramadanie, jako lekki deser. Siostra mego męża zaleca, aby przygotowywać muhalabiję wedle następującego przepisu (ważna kolejność). Powinno starczyć dla 6-8 osób.

Składniki
  • 1 1/2 litra mleka lub 6 szklanek wody + 1 1/2 szklanki mleka w proszku (wg siostry mego męża, speca od żywienia, muhalabija wychodzi lepiej z mleka w proszku, i mleko musi mieć intensywny smak, co oznacza, że sproszkowanego mleka do wody trzeba sypać dużo)
  • 5-6 łyżek stołowych mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 8 łyżek stołowych cukru
  • szczypta soli
  • woda różana (lub wanilia lub esencja o jej smaku)
  • pistacje
  • ewentualnie qiszta/qishta (dorze robi, ale bez niej też smakuje) 


    1. Odlać 1/2 szklanki mleka, dodać mąkę kukurydzianą/ziemniaczaną, wymieszać. Resztę mleka zagotować, nie doprowadzając do wrzenia.
    2. Wlać zimne mleko wymieszane z mąką, mieszając na małym ogniu doprowadzić do zgęstnienia. Dokładnie mieszać łyżką (aby nie przypaliło się na dnie garnka).
    3. Dodać cukier i szczyptę soli. Wymieszać. Gotować chwilkę, muhalabija jest gotowa jeśli wyjęta z niej łyżka pokryta jest w całości masą.
    4. Zdjąć z ognia (można dodać qisztę, jeśli jest dostępna, jest to rodzaj gęstego kremu śniadaniowego lub dodawanego do wypieków). Wymieszać.
    5. Dodać wody różanej do smaku lub esencji waniliowej. Rozlać do małych naczynek, schłodzić, wstawić do lodówki (owinąć folią, aby nie przeszło innym zapachem).
    6. Podawać dnia następnego. Przed podaniem posypać pokruszonymi pistacjami.
    7. W lodówce można przechowywać do 3 dni.

    2 komentarze:

    Anonimowy pisze...

    nawet Pani nie wie, jak długo szukałam dobrego przepisu na ten deser ;) Bardzo, bardzo się ciesze, że znalazłam go u Pani :) Pozdrawiam serdecznie, Kasia

    UMM LATIFA (in Saudi Kingdom) pisze...

    To ja się bardzo, bardzo cieszę :D Pozdrawiam ciepło.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...