Muhalabija - saudyjski deser będący wedle mego smaku subtelną modyfikacją naszego polskiego budyniu. Rodzina mego męża je muhalabiję głównie w ramadanie, jako lekki deser. Siostra mego męża zaleca, aby przygotowywać muhalabiję wedle następującego przepisu (ważna kolejność). Powinno starczyć dla 6-8 osób.
Składniki
- 1 1/2 litra mleka lub 6 szklanek wody + 1 1/2 szklanki mleka w proszku (wg siostry mego męża, speca od żywienia, muhalabija wychodzi lepiej z mleka w proszku, i mleko musi mieć intensywny smak, co oznacza, że sproszkowanego mleka do wody trzeba sypać dużo)
- 5-6 łyżek stołowych mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 8 łyżek stołowych cukru
- szczypta soli
- woda różana (lub wanilia lub esencja o jej smaku)
- pistacje
- ewentualnie qiszta/qishta (dorze robi, ale bez niej też smakuje)
- Odlać 1/2 szklanki mleka, dodać mąkę kukurydzianą/ziemniaczaną, wymieszać. Resztę mleka zagotować, nie doprowadzając do wrzenia.
- Wlać zimne mleko wymieszane z mąką, mieszając na małym ogniu doprowadzić do zgęstnienia. Dokładnie mieszać łyżką (aby nie przypaliło się na dnie garnka).
- Dodać cukier i szczyptę soli. Wymieszać. Gotować chwilkę, muhalabija jest gotowa jeśli wyjęta z niej łyżka pokryta jest w całości masą.
- Zdjąć z ognia (można dodać qisztę, jeśli jest dostępna, jest to rodzaj gęstego kremu śniadaniowego lub dodawanego do wypieków). Wymieszać.
- Dodać wody różanej do smaku lub esencji waniliowej. Rozlać do małych naczynek, schłodzić, wstawić do lodówki (owinąć folią, aby nie przeszło innym zapachem).
- Podawać dnia następnego. Przed podaniem posypać pokruszonymi pistacjami.
- W lodówce można przechowywać do 3 dni.
2 komentarze:
nawet Pani nie wie, jak długo szukałam dobrego przepisu na ten deser ;) Bardzo, bardzo się ciesze, że znalazłam go u Pani :) Pozdrawiam serdecznie, Kasia
To ja się bardzo, bardzo cieszę :D Pozdrawiam ciepło.
Prześlij komentarz