Wszystkie prawa zastrzeżone. All rights reserved: Umm Latifa (in Saudi Kingdom) 2013-2009 http://kuchniaarabska.blogspot.com/
Przepisy i zdjęcia są dziełem autorki bloga, chyba że zaznaczono inaczej. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody zabronione.

Respect Copy rights - they are reserved. Copying and publishing any material from the blog, without a written permit from the author, forbidden.

poniedziałek, 26 stycznia 2009

marasija - saudyjskie placki


MARASIJA to placki jadane w Arabii na śniadanie, głównie w zimie, podawane też kobietom po porodzie. Danie energetyczne, proste i bardzo smaczne...

SKŁADNIKI
:
mąka ciemna z pełnego przemiału;
woda; cukier, sól;
suche drożdże;
masło; miód; oleju kapka

Masa na placki:
1 kubek mąki ciemnej z pełnego przemiału (w Arabii pod nazwą brown flour)
2 kubki wody - może być lekko ciepła, wtedy ciasto szybciej urośnie
1 łyżka cukru
1 szczypta soli
1 duża łyżka drożdży

- mieszamy i odstawimy na min. 3 godz. (najlepiej w ciepłym to szybciej urośnie). Przed smażeniem, mieszamy łyżką delikatnie całą masę.

Polewa: 1 szklanka wody;1 szklanka cukru - zagotować do rozpuszczenia się cukru. Na ciepło dodajemy 2-3 łyżki miodu - do smaku.

Na patelni teflonowej smażymy małe (nabieramy ciasto łyżką stołową) placki (pierwsza partia - na małej ilości oleju - lepiej masła, następne bez). Jeśli placki są twardawe, trzeba dodać do ciasta wody, wymieszać. Placki powinny być delikatne, nie twarde, na ich powierzchni powinny podczas smażenia pojawić się małe dziurki. Placki układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym, na każdą warstwę kładziemy trochę masła i polewamy równomiernie dwoma łyżkami syropu - i tak aż do ostatniej partii. Przykrywamy naczynie i delikatnie potrząsamy, aby wymieszać zawartość (sos, masło), czekamy ok. 10 min, jemy i cieszymy się smakiem.

Autorką zdjęć jest siostra mego męża.

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Piękne te placuszki.
Właśnie zrobiłam ciasto ale... pojawiła się wątpliwość. Dałam mąkę z pełnego przemiału żytnią. Czy to ma być mąka żytnia czy pełna z pełnego przemiału?

Pozdrawiam
Edyta

UMM LATIFA w Królestwie Saudów pisze...

U nas występuje pod nazwą dark flour... Myślę, że pełna z pełnego przemiału... :)

Wanda-Maria pisze...

Czytajac ten przepis, widze ze jest bardzo duzo cukru!, zalecaja malo cukru , mam pytanie , czy to jest nie za slodkie? , czy w tym kraju nie ma ludzi chorych na cukrzyce , i inne chorobska , urzywajac tak duzo slodkosci.
Wiem, ze prawie kazdy owoc ma cukier, ale to jest inny cukier! , zauwazylam duzo slodkosci, jestem ciekawa , co mni napiszesz ok! i zapraszam tez do siebie ,
pozdrawiam:)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...