Wszystkie prawa zastrzeżone. All rights reserved: Umm Latifa (in Saudi Kingdom) 2013-2009 http://kuchniaarabska.blogspot.com/
Przepisy i zdjęcia są dziełem autorki bloga, chyba że zaznaczono inaczej. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody zabronione.

Respect Copy rights - they are reserved. Copying and publishing any material from the blog, without a written permit from the author, forbidden.

piątek, 24 grudnia 2010

Masoub


Masoub 
tradycyjne saudyjskie danie z regionu Hidżazu.
Saudyjczycy jedzą je głównie zimą na śniadanie - toteż i my dzisiaj sobie podjedliśmy.
Danie ciepłe, odżywcze a do tego poezja smaku. 
Masoub uwielbiam. 

Składniki: 
  • 6- 7 kromek chleba tostowego z mąki pełnoziarnistej (sądzę, że bardzo dobrze smakować będzie z polską chałką)
  • szklanka daktyli bez pestek 
  • 3 duże dojrzałe banany 
  • 2 puszki słodkiej śmietanki (znana u nas jako qiszta) każda po 170 g (razem 300-340 g); tam gdzie qiszty nie ma - zastąpić śmietanką jaka dostępna jest - byle była w miarę gęsta i do słodyczy 
  • miód (ewentualnie, do smaku, 1-2 łyżki) 

Jak to się robi: 
  1. Daktyle podgrzać w garnku z małą ilością wody - chodzi o to, by się rozpuściły i utworzyły gęstą masę  (wody można stopniowo dolewać w miarę gotowania)  
  2. Tosty lekko zbrązowić - ja robię to na patelni i zmiksować lub porwać ręcznie (na małe kawałki) - przygotowuję i tak i tak. 
  3. Przesypać na patelnię (jeśli chcemy więcej kalorii, można wcześniej rozpuścić trochę masła), trochę jeszcze podgrzać, dodać masę daktylową i mieszać dokładnie, trzymając na małym ogniu
  4. Dodać śmietanę i znów mieszać (króciutko - 1 minutę)


Teraz przełożyć do szerokiego naczynia, dodać rozgniecione widelcem banany i wymieszać.
 Spróbować, jeśli za mało słodkie - polać miodem.

Podawać od razu - je się gorące lub ciepłe.
Ilość mniej więcej na 4 cztery osoby lub mniej ;). 

6 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Umm Latifo!!!
Danie iście sułtańskie. Niebo...
Sukron ;)

UMM LATIFA (in Saudi Kingdom) pisze...

Afwan :) - czyli prosze.

Anonimowy pisze...

Salam Umm Latifa, wlasnie zrobilam maasoob...pyszne! Dzieki za przepis! Ale czy nie wudaje ci sie ze to troche smakuje jak deser a nie jak sniadanie? :) Ania

UMM LATIFA (in Saudi Kingdom) pisze...

Dla mnie jak na deser za ciężkie ;) - tzn. jest samo w sobie bardzo sycące - i jako śniadanie dostarcza kalori, daktyle i babany - samo zdrowie - na ciepło wyśmienite rozpczęcie zimowego dnia :) - przynajmniej tak to tu jest w Arabii ;) a ja już wrastam ;). Ale może być na deser - czemu nie :).

Magia smaku pisze...

Jestem pod wielkim wrażeniem kuchni arabskiej:) na pewno skorzystam z twoich przepisów!

Anonimowy pisze...

To musi być naprawdę pyszne.Dziękuję za przybliżenie kuchni arabskiej, która jest tak inna a zarazem ciekawa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...