Przepis znalazłam dawno temu na jednej ze stron internetowych - którejś z saudyjskich ambasad ;). Ponoć zupa cukiniowa jest daniem saudyjskim, choć siostrze mego męża hasło to nic nie mówi. Tym nie mniej zrobiłam, i o ile sama za cukinią nie przepadam - zupę gotowałam i jadłam przez 3 dni pod rząd.
Składniki:
- 6 małych cukinii (długość około 15 cm) pokrojonych dość cienkie plastry
- 1 duża cebula posiekana na drobno
- 3-4 ząbki czosnku pokrojone na cienkie plasterki
- 2 duże garście świeżej kolendry lub pietruszki (posiekać)
- 1 kostka maggie (kura lub warzywo)
- pieprz
- w oryginale dodają śmietanę, ale ja poniechałam (i bez śmietany lepiej)
Jak to się robi:
- W garnku w którym będziemy gotować zuppę podsmaż cebulę aż zacznie brązowieć
- Wrzuć czosnek chwilkę podsmaż mieszając
- Dodaj cukinie
- Wymieszaj podsmaż aż będą miękkie
- Wrzuć kolendrę (lub natkę pietruszki)
- Dolej 3/4 szklanki gorącej wody
- Wrzuć maggie
- Zagotuj, ochłodź trochę
- Zmiksuj dokładnie w blenderze (tutaj wg oryginalnego przepisu dodaje się tej śmietany do smaku)
- Wlej z powrotem do garnka i podgrzej (nie doprowadzając do wrzenia)
Podawaj!
Zupa ma cudny zielony kolor (niestety bateria mi siadła w aparacie, a potem światło było kiepskie)
i jest naprawdę dobra!
8 komentarzy:
i poswietnie dla zdrowia zrobie buziaki
świetny pomysł z otwarciem / oblokowaniem bloga brawo Umm Latifo:)
Drr
A nie dodaje się do takiej zupy z cukinii w krajach arabskich także tahinu? bo kiedyś znalazłam taki przepis na krem z cukinii z dodatkiem hummusu, no więc zawierać go musiał... a jeśli nie do tej do jakich zup się dodaje pasty sezamowej/z jakimi się spotkałaś?
Nie, absolutnie bez tahiny. Nie spotkałam się też z dodawaniem tahiny do zupy. Natomiast wrzuca się do zup cieciorkę samą (właśnie gotuję zupę z nią), na które przecież bazuje hummus.
Zupa jest genialna.
Niestety u mnie nie byla kremowa, ponieważ na razie nie dysponuje blenderem, ale i tak super.
Nigdy takiej nie robiłam ,ale wygląda na całkiem apetyczną:)
pozdrawiam!
Nie robiłam jeszcze takiej zupki ;) Ale musi być pycha :)
Cukinia jest świetna.
A placki ziemniaczane z cukinią wyborne.
A faszerowana cukinia czyż to nie prawdziwa pychotka?
Robię również zupę z drobniutko pokrojonej cukinii z dodatkiem czosnku i cebuli.
Nie blenderuję zupy.
Serdecznie pozdrawiam.
Prześlij komentarz