Wszystkie prawa zastrzeżone. All rights reserved: Umm Latifa (in Saudi Kingdom) 2013-2009 http://kuchniaarabska.blogspot.com/
Przepisy i zdjęcia są dziełem autorki bloga, chyba że zaznaczono inaczej. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody zabronione.

Respect Copy rights - they are reserved. Copying and publishing any material from the blog, without a written permit from the author, forbidden.

środa, 1 września 2010

daktyle



Daktyle są nieodłącznym elementem życia w Arabii. 
Zalecane przez islam, mają wiele dobroczynnych właściwości i wiele sposobów przetworzenia.
Jest ich tyle odmian, że nazwy wymienić trudno. 
Różnią się smakiem, konsystencją, barwą, kształtem....
Świeże, suszone, scukrzone...
Nie ma ramadanu bez nich... 

Na blogu jest już z nimi kilka przepisów. 
Zobacz daktyle. 

* * * 
Daktyle to jeden z owoców o bogatych wartościach odżywczych, czasami nazywane są chlebem pustyni. Uprawiane od ponad 5000 lat, mają ponad 600 odmian. Zwierają 88% węglowodanów, (2.5-5%) tłuszczu, (2.3-5.6%) białka i (6.4-11.5%) of witamin i błonnika. Są bogatym źródłem witamin A, B1 i B2, i fluoru. W daktylach znajdziemy też: bor, wapno, kobalt, miedź, żelazo, magnez, mangan, potas, fosfor, selen, sód i cynk. Pestki zawierają glin, fosfor, sód i cynk, glin, kadm, chlorek, ołów i siarkę. 

Przed porodem
Daktyle stymulują macicę dzięki regulacji skurczy, co ułatwia poród. Są naturalnym środkiem przeczyszczającym – w krajach arabskich zaleca się ich spożywanie ciężarnym przed porodem, w celu oczyszczenia organizmu.

W Koranie wymieniona jest historia porodu Marii, i tu m.in. wzmianka o daktylach:

23. I doprowadziły ją bóle porodowe
do pnia drzewa palmowego.
Powiedziała:
"Obym była umarła przedtem;
obym była całkowicie zapomniana!"

24 . Wtedy będące u jej stóp dziecko
zawołało do niej:
"Nie smuć się!
Twój Pan umieścił u twych stóp strumyk.

25.  Potrząśnij ku sobie pień palmy,
ona ci zrzuci świeże, dojrzałe daktyle.
[Koran 19-25] 

Dla niemowląt i dzieci
Daktyle zwierają naturalny cukier, który jest łatwo przyswajalny i trawiony, a zatem bezpieczny dla dzieci. 0,Sok z daktyli zaleca się pić z mlekiem – świetny napój odżywczy nie tylko dla dzieci. Pasta z daktyli i miodu wykorzystywana jest do leczenia biegunki i czerwonki u dzieci, ale należy jeść ją trzy razy dziennie. Pasta taka łagodzi skutki ząbkowania i wzmacnia dziąsła. Daktyle zawsze należy myć przed spożyciem (suche i świeże). 

Na zatwardzenie 
Daktyle zaleca się spożywać jako remedium na problemy z trawieniem. Wspomagają pracę jelit jak również wspomagają rozwód dobroczynnych bakterii. Daktyle należy zostawić w wodzie przez noc, rankiem zmiksować i jeść 

Na potencję 
Syrop, sok z daktyli zaleca się przy problemach z sercem. Może również korzystnie wpływać na potencję. Daktyle należy zmiksować z mlekiem i miodem. Taki napój wzmacnia organizm i dostarcza energii. Pomoże też osobom w podeszłym wieku – wzmacnia odporność i oczyszcza z toksyn. 

Dla poszczących 
Lekarze, którzy zalecają pacjentom kuracje głodowe, zalecają przerwanie „postu” posiłkiem, na który składają się owoce – zawierające naturalne cukry i woda. Z tradycji Proroka Muhammada wiemy, iż przerywał post daktylami - bogatymi w takowe łatwo przyswajalne cukry i wodą. Daktyle zmniejszają uczucie głodu, pomagają usunąć z organizmu zalegające w nim toksyny. 

Na otyłość 
Szeroki wachlarz wartości odżywczych sprawia, iż zmniejszają uczucie głodu. Wystarczy kilka daktyli, dostarczą niezbędnych cukrów, pobudzą pracę jelit i nie będzie się chciało tak jeść. 

Daktyle dobroczynnie wpływają na pracę wątroby. Sok z daktyli wykorzystywany jest też w leczeniu zapalenia gardła, gorączki, przeziębienia. 


Niesamowite są targi daktyli w Arabii - poniżej kilka zdjęć z jednego z lokalnych magazynów. 

  






Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...