Skoro po prostu daktylowe cieszy się dużym powodzeniem, dzielę się sprawdzonym przepisem na polewę doń (i nie tylko doń).
Składniki:
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy (rozpuszczalnej; jeśli będą jeść dzieci - Inki; lub można z kawy zrezygnować i dodać jeszcze jedną łyżkę kakao)
- 3 łyżki gęstej śmietany słodkiej (ja oczywiście używam lokalnej qiszta)
- 50 dag masła
- 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1 Żelatynę przygotować zgodnie z zaleceniami producenta. Odstawić aż napęcznieje (moją rozpuszczam w małej ilości ciepłej wody i trzymam dokładnie tyle, ile zajmuje mi ugotowanie polewy).
2. Do garnka o grubym dnie wkładamy: masło, kakao, cukier, śmietanę (wszystko na raz). Mieszamy na małym ogniu, aż do połączenia składników.
3. Odstawiamy, dodajemy żelatynę. Mieszamy.
4. Otulamy ciasto. Czekamy (?) aż zastygnie.
Polewę można również przygotować bez żelatyny. Smak ten sam, tylko konsystencja inna.
2 komentarze:
Żelatyna? Jaka, bo chyba nie wieprzowa?
50 deko masła? przecież to pół kilo ;-) przyjmuje zatem, że miałaś na myśli 50 gram...
Prześlij komentarz