Wszystkie prawa zastrzeżone. All rights reserved: Umm Latifa (in Saudi Kingdom) 2013-2009 http://kuchniaarabska.blogspot.com/
Przepisy i zdjęcia są dziełem autorki bloga, chyba że zaznaczono inaczej. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody zabronione.

Respect Copy rights - they are reserved. Copying and publishing any material from the blog, without a written permit from the author, forbidden.

poniedziałek, 6 września 2010

polewa czekoladowa

Skoro po prostu daktylowe cieszy się dużym powodzeniem, dzielę się sprawdzonym przepisem na polewę doń (i nie tylko doń).  

Składniki:
  • 4 łyżki cukru 
  • 3 łyżki kakao 
  • 1 łyżka kawy (rozpuszczalnej; jeśli będą jeść dzieci - Inki; lub można z kawy zrezygnować i dodać jeszcze jedną łyżkę kakao) 
  • 3 łyżki gęstej śmietany słodkiej (ja oczywiście używam lokalnej qiszta) 
  • 50 dag masła 
  • 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie) 

Przygotowanie:

1 Żelatynę przygotować zgodnie z zaleceniami producenta. Odstawić aż napęcznieje (moją rozpuszczam w małej ilości ciepłej wody i trzymam dokładnie tyle, ile zajmuje mi ugotowanie polewy).
2. Do garnka o grubym dnie wkładamy: masło, kakao, cukier, śmietanę (wszystko na raz). Mieszamy na małym ogniu, aż do połączenia składników. 
3. Odstawiamy, dodajemy żelatynę. Mieszamy. 
4. Otulamy ciasto. Czekamy (?) aż zastygnie. 

Polewę można również przygotować bez żelatyny. Smak ten sam, tylko konsystencja inna.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Żelatyna? Jaka, bo chyba nie wieprzowa?

Yasmine Nour pisze...

50 deko masła? przecież to pół kilo ;-) przyjmuje zatem, że miałaś na myśli 50 gram...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...