Wszystkie prawa zastrzeżone. All rights reserved: Umm Latifa (in Saudi Kingdom) 2013-2009 http://kuchniaarabska.blogspot.com/
Przepisy i zdjęcia są dziełem autorki bloga, chyba że zaznaczono inaczej. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody zabronione.

Respect Copy rights - they are reserved. Copying and publishing any material from the blog, without a written permit from the author, forbidden.

sobota, 18 września 2010

wybuchowa truskawka

bo z granatem! 



Truskawki mamy w Arabii mrożone, głównie z Egiptu. 
Świeże przylatują do nas oczywiście tylko w sezonie,
i dość krótko się nimi cieszymy,
a upały u nas przez co najmniej pół roku... 
By zbić temperaturę, robimy sobie przy udziale dzieci taki oto szybki
i nie wymagający żadnej wprawy w kucharzeniu
deser.

Składniki: 
  • 1 kg mrożonych truskawek
  • 1 bardzo gęsty naturalny jogurt (160 gr) 
  • kilka łyżek cukru (do smaku)
  • 1 owoc granatu (oczywiście same ziarenka)

Przygotowanie: 

  1. Truskawki płuczemy i wrzucamy z dziećmi do blendera. Tzn. nie wrzucamy dzieci, tylko one rączkami nam pomagają. Jak dzieci nie mamy, własnymi rączkami to robimy :). 
  2. Wprawiamy maszynę w ruch. 
  3. Wsypujemy cukier w trakcie miksowania. 
  4. Tuż przed końcem dodajemy jogurt i mieszamy. 
  5. Wkładamy do pucharków, posypujemy ziarenkami granatu. 

Powinno nam wystarczyć dla co najmniej 6 osób. 

ps. ilość ziarenek w jednej porcji - uzależniona od upodobań. Ja sama upycham w moim pucharku z 700 ziarenek - Broń Boże nie liczę! - tyle mniej więcej ma w sobie jeden granat ;). 

3 komentarze:

Sofija pisze...

Ten przepis w sezonie truskawkowym wypróbuję...kompozycja i pomysł podania super...pozdrawiam Umm Latifo

Umm Latifa (in Saudi Kingdom) pisze...

Polecam naprawdę - latem pochłaniam ilości hurtowe ;).

Anonimowy pisze...

Dziewczyno, dawno nic tak nie wpadło mi w oko. Musiałam pognać do Tesco po składniki i zaraz zabieram się za wybuchową truskawę :)
Ania

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...