Wszystkie prawa zastrzeżone. All rights reserved: Umm Latifa (in Saudi Kingdom) 2013-2009 http://kuchniaarabska.blogspot.com/
Przepisy i zdjęcia są dziełem autorki bloga, chyba że zaznaczono inaczej. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody zabronione.

Respect Copy rights - they are reserved. Copying and publishing any material from the blog, without a written permit from the author, forbidden.

czwartek, 2 września 2010

szajba - nie odbija...


szaibah

Szajba (szaybah, shaibah, szaiba) to całkiem niedawno odkryta przeze mnie lokalna przyprawa. 
Znana też jest jako "broda staruszka" :). 
Są to porosty - grzyby porastające określony gatunek drzewa na Półwyspie Arabskim. 
Aromatyczne, metaliczno-srebrno-szaro-czarne,
całe w chrupkich delikatnych fałdkach.  
Delikatne. 
Dodawane do saudyjskiej kawy (na etapie pierwszym gotowania), dań warzywnych i mięsnych. 
Nadają daniom cierpkawy, interesujący posmak. 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...