Wszystkie prawa zastrzeżone. All rights reserved: Umm Latifa (in Saudi Kingdom) 2013-2009 http://kuchniaarabska.blogspot.com/
Przepisy i zdjęcia są dziełem autorki bloga, chyba że zaznaczono inaczej. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody zabronione.

Respect Copy rights - they are reserved. Copying and publishing any material from the blog, without a written permit from the author, forbidden.

sobota, 11 września 2010

cierpki owoc miłości


granat (arab. ar-rumman)

wymieniony w Koranie

On jest Tym, który spuścił z nieba wodę,
i dzięki niej wyrastają wszelkie rośliny.
Z nich wyprowadziliśmy zieleń,
a potem ziarna skupione w kłosach;
a z palmy daktylowej
kiście daktyli nisko zwisających;
i ogrody winnej latorośli,
drzewa oliwne i drzewa granatu,
podobne do siebie i niepodobne.
Popatrzcie na ich owoce,
gdy one owocują i kiedy dojrzewają!
Zaprawdę, w tym są znaki
dla ludzi, którzy wierzą!
[Koran 6:99]

orzeźwiające
chrupiące
soczyste
cierpkie
piękne


ziarenka

nie wszyscy zasmakują w granacie
aczkolwiek warto się do niego przekonać - stanowi 
bogate źródło sodu, ryboflawiny, witaminy B, niacyny, witaminy C, wapnia, żelaza 
jest bardzo silnym antyoksydantem -
owocem młodości 
zapobiegającym chorobom serca i rakowi
w medycynie naturalnej stosuje się go do leczenia 
m.in. 
biegunki, bólu uszu, zaburzeń widzenia (sok z niektórych odmian używany jest do wyrobu kropli do oczu zapobiegających rozwojowi katarakt), trawienia, gorączki, problemów z zębami i dziąsłami,
przeciwko pasożytom jelitowym

uważany za remedium na zaburzenia potencji 
- nazywany bywa "owocem miłości"

owoce, sok i syrop (grenadyna)
są bardzo popularne na Bliskim Wschodzie.

świeże przed jedzeniem dobrze schłodzić


1 komentarz:

Sofija pisze...

Lubię owoc granatu ale nie wiedziałam że jest tak wartościowy...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...