granat (arab. ar-rumman)
wymieniony w Koranie
On jest Tym, który spuścił z nieba wodę,
i dzięki niej wyrastają wszelkie rośliny.
Z nich wyprowadziliśmy zieleń,
a potem ziarna skupione w kłosach;
a z palmy daktylowej
kiście daktyli nisko zwisających;
i ogrody winnej latorośli,
drzewa oliwne i drzewa granatu,
podobne do siebie i niepodobne.
Popatrzcie na ich owoce,
gdy one owocują i kiedy dojrzewają!
Zaprawdę, w tym są znaki
dla ludzi, którzy wierzą!
[Koran 6:99]
orzeźwiające
chrupiące
soczyste
cierpkie
piękne
chrupiące
soczyste
cierpkie
piękne
ziarenka
nie wszyscy zasmakują w granacie
aczkolwiek warto się do niego przekonać - stanowi
bogate źródło sodu, ryboflawiny, witaminy B, niacyny, witaminy C, wapnia, żelaza
jest bardzo silnym antyoksydantem -
owocem młodości
zapobiegającym chorobom serca i rakowi
w medycynie naturalnej stosuje się go do leczenia
m.in.
biegunki, bólu uszu, zaburzeń widzenia (sok z niektórych odmian używany jest do wyrobu kropli do oczu zapobiegających rozwojowi katarakt), trawienia, gorączki, problemów z zębami i dziąsłami,
przeciwko pasożytom jelitowym
uważany za remedium na zaburzenia potencji
- nazywany bywa "owocem miłości"
owoce, sok i syrop (grenadyna)
są bardzo popularne na Bliskim Wschodzie.
świeże przed jedzeniem dobrze schłodzić
1 komentarz:
Lubię owoc granatu ale nie wiedziałam że jest tak wartościowy...
Prześlij komentarz