Wszystkie prawa zastrzeżone. All rights reserved: Umm Latifa (in Saudi Kingdom) 2013-2009 http://kuchniaarabska.blogspot.com/
Przepisy i zdjęcia są dziełem autorki bloga, chyba że zaznaczono inaczej. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody zabronione.

Respect Copy rights - they are reserved. Copying and publishing any material from the blog, without a written permit from the author, forbidden.

środa, 18 sierpnia 2010

saudyjska zupa ramadanowa


saudyjska zupa ramadanowa

saudyjska zupa ramadanowa 
podawana jako pierwszy ciepły posiłek 
po wodzie, kawie i daktylach,
po zachodzie słońca, 
po zakończeniu postu w danym dniu.
lekcji gotowania udzieliła moja teściowa.


Składniki:
  • 2 litry wody 
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka (lub para jak kto woli) (można zupę ugotować bez kurczaka!)
  • 3-4 duże pomidory
  • 2 cebule 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 kostka maggi - wywar warzywny
  • 8 łyżek błyskawicznych płatków owsianych
  • olej
  • opcjonalnie 2 łyżki pasty pomidorowej (jeśli komuś zależy na mocniejszym pomidorowym smaku)
  • sól, pieprz, kumin, suszona cytryna (lub świeża), cynamon (zobacz: przyprawy Arabii)


Przygotowanie: 
  1. Cebulę posiekać na drobno, na oleju podsmażyć, aż się zeszkli porządnie. Dorzucić posiekany czosnek, chwilkę podsmażyć, dodać pokrojone na drobno pomidory i dusić aż będą miękkie. Podsypać cynamonem, pieprzem, kuminem - proporcje jak kto lubi. Wymieszać. Przełożyć z patelni do blendera. 
  2. Na patelni podsmażyć posiekane na małe kawałeczki piersi kurczaka, dosalając do smaku. Można posypać cynamonem, kuminem, suszoną cytryną. Kiedy zaczną się rumienić, zaprzestać. 
  3. W garnku zagotować 2 litry wody.
  4. Do wrzątku wrzucić kostkę bulionu warzywnego. 
  5. Zmiksować z kapką wody usmażone pomidory z cebulą i czosnkiem. Przelać do garnka z wywarem. 
  6. Wrzucić tamże kawałeczki kurczaka (jeśli kto chce, można jeszcze pokroić na mniejsze lub zmiksować na drobniuteńko - to świetna opcja). Zupa bez kurczaka też smakuje wyśmienicie. 
  7. Wsypać płatki owsiane (błyskawiczne). 
  8. Gotować ok. 20-30 minut na małym ogniu, mieszając by płatki nie przywarły do dna. 
  9. Dorzucić do smaku: zmielonej suszonej cytryny (można zastąpić ją sokiem z cytryny - aczkolwiek nim skrapiać zupę tuż przed konsumpcją); pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki lub więcej - jak kto lubi - kuminu. 
Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Zupa jest prosta, odżywcza i lekka. I smaczna!


4 komentarze:

Umm Hurajra pisze...

jesli moge ci tylko zwrocic uwage na jedna rzecz: te kostki maggi zawieraja olbrzymia ilosc soli (tyle co dobowe zapotrzebowanie dla osoby doroslej) dlatego lepiej ich unikac albo uzywac w mniejszych ilosciach

Umm Latifa w Królestwie Saudów pisze...

Dziękuję za troskę. Z reguły nie używam "wzmacniaczy" smaku, i kostek "bulionowych", z solą u nas w domu też nie przesadzamy ;) jednak zupa ta średnio smakuje bez takowego dodatku. A i tak brzmi przepis oryginalny ;) i szczerze mówiąc, bez tej kostki - u nas w domu nie przejdzie. ;)

Kasia Cukier pisze...

zaciekawiłaś mnie tą zupą :) lubię poznawać kuchnie świata

Łucja-Maria pisze...

Bardzo ciekawa zupa...Często je robię jesienna i zimową porą.
Niestety nie odpowiada mi zapach kuminu. To jedyna przyprawa, której nie lubię...
Rozsmakowałam się w Twoim blogu.
Przesyłam pozdrowienia:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...