Ful (ang. fava beans lub broad beans) - czyli po naszemu bób - do tej potrawy sprzedawany w Arabii jest w puszkach niemalże gotowy do spożycia. Trzeba go tylko oczywiście trochę uszlachetnić. Świetne danie obiadowe i opcja dla wegetarian. Pamiętam, kiedy mój mąż po raz pierwszy kupił ful przygotowany w afgańskim fast-fudzie - i zajadał na śniadanie! Tak, Saudyjczycy jedzą ful z samego ranka, zwłaszcza zimą, przegryzając małymi ostrymi papryczkami. Oto nasza domowa wersja.
Baza:
- 2 puszki ful medammes (jedna puszka to ok. 400 g) lub odpowiednia ilość brązowego suszonego bobu (namoczonego przez noc).
- 2 duże cebule
- 3 duże dojrzałe pomidory
Dodatki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 duży pomidor
- ser feta
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- kummun, sól
- chleb pita
Powyższa porcja wystarczyć powinna dla 6 osób. Sam bób (po zmiksowaniu z cebulą i pomidorami) można przechowywać w lodówce do 3 dni.
A teraz do dzieła!
Cebulkę pokroić na drobno, smażyć w oleju na małym ogniu na złoto. Dodać drobno pokrojone 3 pomidory Smażyć mieszając aż pomidory się rozejdą. Podsypać solą do smaku, dodać kuminu do smaku. Ja sypię jeszcze trochę cynamonu.
Bób zmiksować - najlepiej w blenderze, na gładką masę. Dodać cebulę i pomidory (odsączone z oleju uprzednio). Zmiksować ponownie porządnie. Jeśli za gęste można dodać trochę rozmąconego z ciepłą wodą przecieru pomidorowego, byle nie przesadzić. Posolić do smaku. Jeśli chcemy by danie było ciepłe, podgrzać na patelni, na której smażyliśmy cebulę z pomidorami.
Przełożyć do szerokiej rozległej miski (duży głęboki talerz). Wrzucić pokrojone na kawałki jajka, świeże pomidory, pokruszyć ser feta, posypać natką pietruszki, doprawić kuminem, obficie polać oliwą z oliwek i posypać natką pietruszki (tej nie żałować). Wymieszać. Moje dzieci uwielbiają nabierać foul kawałkami ciepłego chleba pita. My z mężem dorzucamy do swoich porcji świeże ostre papryczki.
Smacznego!
ps. potrawa sięgająca korzeniami Egiptu
6 komentarzy:
i nazwę ma jakąś taką ładniejszą niż u nas.. :-)
salam alaykum
musze wyprobowac takie sniadanko :)
i mam male pytanie: wiesz moze jak sie robi tarid? czytalam ze to byla ulubiona potrawa Proroka Muhammada saws (na bazie miesa i rosolu z chlebem), ale chcialabym wiedziec jak dokladnie sie ja przyrzadza?
Jest Pani wspaniała :)
myslalam ze kuchniao arabska to cos strasznie trudnego a dzieki Pani wiele rzeczy stało sie dla mnie jasne a przepis na muhalabije... pycha! Naprawde to bardzo pomocne!
pozdrawiam
@ Umm Hurayra: wallaykum assalam, niestety nic nie wiem o taridzie ;(. Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi - blog mi zwariował - i nie opublikował wcześniejszej.
@ About Me: Dziękuję za komplementy!
Ful znam troszkę w innej wersji niż ten tutaj ale muszę przyznać, że tak zrobiony także jest bardzo dobry :) Pozdrawiam wszystkich :)
Prześlij komentarz