Składniki:
- 1 szklanka daktyli bez pestek
- 2 jajka
- 170 śmietanki gęstej i słodkiej (tutaj pod nazwą qiszta)
- 2 łyżki stołowe cukru brązowego
- 1/4 szklanki wody
- 50 g masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka gruboziarnistej kaszy manny
- 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
- 3 łyżki stołowe cukru pudru
- 2 łyżki stołowe mleka w proszku
- 3 kwadraciki serka kiri
- 30 ml wody
1. Wodę, masło, jajka, śmietanę, cukier brązowy, cukier waniliowy zmiksować.
2. Dodać daktyle, zmiksować.
3. Wlać do miski, dodać kaszę manną, proszek do pieczenia.
4. Przełożyć do formy - ja używam prostokątnej, o wymiarach 31 cm x 23 cm
5. Piec w nagrzanym piekarniku (średnia temperatura, u mnie nastawiona na "4") aż góra stanie się złocista.
Uważać, by nie wysuszyć....
Polewa: wszystkie składniki do garnka o grubym dnie najlepiej, mieszać na małym ogniu. Jeśli serek się nie roztopi dobrze, zmiskować. Jeśli za gęste, dodać wody - stopniowo i mieszać.
2. Dodać daktyle, zmiksować.
3. Wlać do miski, dodać kaszę manną, proszek do pieczenia.
4. Przełożyć do formy - ja używam prostokątnej, o wymiarach 31 cm x 23 cm
5. Piec w nagrzanym piekarniku (średnia temperatura, u mnie nastawiona na "4") aż góra stanie się złocista.
Uważać, by nie wysuszyć....
Polewa: wszystkie składniki do garnka o grubym dnie najlepiej, mieszać na małym ogniu. Jeśli serek się nie roztopi dobrze, zmiskować. Jeśli za gęste, dodać wody - stopniowo i mieszać.
Polać, pokroić, podawać, jeść - kolejność przypadkowa ;)
Smacznego!
8 komentarzy:
daktyle, słodka śmietanka.. to musi być pyszne.
Oj, świetnie smakuje ta masa przed dodaniem kaszki i proszku do pieczenia... Chyba będę kombinować jak tu zrobić daktylowy krem ;).
Napewno wypróbuję przepis!
Mniam choc zupelnie inny przepis niz basboussy ktore znam :)
A da się w przybliżeniu określić jaką temperaturę ma "4"? Czy to piekarnik mocno, średnio czy słabo nagrzany? Choć u mnie i tak się spali;)
Myślę, że tak średnio ;), ja w zasadzie tak "na oko" - wszystkie ciasta raczej na średnim płomieniu... Polecam deser "masterpiece" :) bez pieczenia ;)
uwielbiam ciasta kuchni arabskiej. na pewno będę tu częstym gościem :)
O jejku, jakie to musi byc dobre , zrobie :)
Prześlij komentarz