proste znów i smaczne...
1 opakowanie (250-260 ml) gęstego jogurtu naturalnego
1/2 szklanki pasty sezamowej (tahina)
sok z 1 cytryny
2-3 ząbki czosnku zmiażdżone
1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
Wszystko razem wymieszać, doprawić solą do smaku. W lodówce trzymać min. 20 minut. Jak za gęste - dodać zimnej wody (ale ostrożnie, stopniowo mieszając). Można zanurzać w nim warzywa, kawałki grilowanego lub pieczonego kurczaka, można użyć jako pasty do smarowania pity - kanapek na styl arabski (
ala szoarma)...
2 komentarze:
mniam mniam mniam aczkolwiek soli nie lubie, za to mezusiowi nigdy za wiele.
pasta wyglada wysmienicie, ostatnio mam faze na sezam w roznych postaciach, na pewno kiedys wyprobuje:-)
Prześlij komentarz