Wszystkie prawa zastrzeżone. All rights reserved: Umm Latifa (in Saudi Kingdom) 2013-2009 http://kuchniaarabska.blogspot.com/
Przepisy i zdjęcia są dziełem autorki bloga, chyba że zaznaczono inaczej. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody zabronione.

Respect Copy rights - they are reserved. Copying and publishing any material from the blog, without a written permit from the author, forbidden.

wtorek, 25 sierpnia 2009

sambusa - kruche pierożki


Pierożki sambusa!  - przygotowywane ze specjalnego ciasta (cieniuteńkie długie płaty) z nadzieniem różnorodnym (kurczak z przyprawami - cynamonem, pieprzem, solą, sproszkowaną czarną cytryną - i papryczkami chili; topionym serem z kurrath - lokalna odmiana listków szczypioru delikatniejsza w smaku; serem feta lub na słodko) są przekąską charakterystyczną dla miesiąca ramadan. Lądują na stole jako jedno z dań iftaru - posiłku przerywającego post. Ich przygotowanie jest dość pracochłonne - saudyjskie panie domu (jeśli nie kupują gotowców) zaczynają ich klejenie na kilka dni przed ramadanem. Pierożki się zamraża, a potem partiami smaży na głębokim oleju. Ja próbowałam zmodyfikować w piekarniku, ale niestety - nie ten smak...

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Witam,
to ciasto nazywa się filo lub philo.

umm Latifa pisze...

Witam, ciasto philo/fillo jest troche inne niz ciasto uzywane do wyrobow powyzszych pierozkow. Ciasto do sambusa nazywa sie tutaj po prostu sambusa, jest grubsze od filo oraz nie trzeba go niczym smarowac. Ciasta fillo najczesciej uzywa sie do wypiekow slodkich i mozna je w desperacji zastapic francuskim. Ciasto uzywane do pierozkow jest w dlugich platach, znacznie grubszych od filo, choc nadal cienkich, nie trzeba go niczym smarowac (filo smaruje sie rozpuszczonym maslem np. przy wyrobie babeczek skladajacych sie z kilku warstw filo lub baklawy)... Do jednego pierozka uzywa sie jednego plata sambusy... Choc mozna sprobowac z ciastem fillo tez...
Postaram sie pstryknac zdjecie platom sambusa.
tutaj mozna obejrzec techniki dot. fillo.
http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.hub-uk.com/images026/filo-pastry01.jpg&imgrefurl=http://www.hub-uk.com/cooking02/pastry-filo-pastry.htm&usg=__b3S_aeoAHGi48EQMGcl69G956HU=&h=255&w=255&sz=7&hl=en&start=55&sig2=sUor0NkWX08osuCytHo4lw&um=1&tbnid=_XJRPBh0MhCHKM:&tbnh=111&tbnw=111&prev=/images%3Fq%3Dfillo%2Bpastry%2B%252B%2Bimage%26ndsp%3D20%26hl%3Den%26safe%3Dactive%26sa%3DN%26start%3D40%26um%3D1&ei=8ouVSpqOD4bQmgOv_42dAQ&safe=active

UMM LATIFA w Królestwie Saudów pisze...

TECHNIKI PHILLO

Łucja-Maria pisze...

Witam Cię bardzo serdecznie!
Jestem smakoszem kuchni arabskiej.
Ponieważ u nas nie ma odpowiedniego ciasta, pierożki zrobiłam z philo...
Wyszły świetne.
Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...