Od tygodnia chodził za mną kokos.
Nie miałam wyjścia.
Musiałam coś z tym zrobić.
Zrobiłam kokosową basbusę.
Zrobiłam kokosową basbusę.
Składniki:
1 łyżka pasty tahina
100 gr
miękkiego masła
1 puszka (397
g) skondensowanego mleka
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
320 g
semoliny [za wikipedią: gruboziarnista mąka lub drobna kasza otrzymywana z pszenicy twardej - durum, używana do prod. makaronu, kaszy kus-kus]
100 g
suszonych wiórków kokosowych [plus wielka garść na posypanie upieczonej już basbusy]
250 ml wody
(na syrop)
300 g cukru
250 ml wody
1 łyżeczka
soku z cytryny
1. Przygotuj
syrop – dodaj cukier i wodę do garnka, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym
ogniu przez ok. 8 minut. Wystudź, dodaj sok z cytryny. Zamieszaj.
2. Posmaruj
formę do pieczenia - 28x24cm - taniną.
3. W misce połącz
masło, mleko skondensowane, proszek do pieczenia – wymieszaj dokładnie najlepiej trzepaczką.
Dodaj semolinę, wiórki kokosowe, wodę – i znów wymieszaj dokładnie.
4. Przelej
miksturę do formy, wyrównaj. Piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku [ok. 190
stopni] mniej więcej przez 35 minut – lub – aż wierzch okryje się kolorem złota…
5. Polej
zimnym sosem gorącą basbusę (lub na odwrót, jeśli zapomnisz wpierw przygotować
sos, wystudź basbusę i polej ją gorącym sosem).
6. Rozprósz garść wiórków po wierzchu... Krój na
kształty i porcje wedle upodobania.
źródło: desery orientalne ze strony: http://www.nestle-family.com
4 komentarze:
Nigdy nie jadłam takiego ciasta... Wygląda bajecznie! Uwielbiam kokos, też za mną chodzi od dawna, muszę wypróbować przepis ;)
Bajeczne:)!
Trudnosci w radzeniu sobie z wydatkami i projektami?
Uzyskaj pożyczki od 2000 euro do 900.000 euro.
Inwestujemy również w duże projekty. Prześlij swoje projekty i uzyskaj finansowanie.
Jestesmy gotowi pomoc ci w tych trudnych czasach.
Skontaktuj sie z nami prywatnie, aby uzyskac wiecej informacji.
E-mail: area.of.finance13@gmail.com
Whatsapp: +33756841623
Wyszło nieco inaczej niż u ciebie, ale bardzo smacznie!
Prześlij komentarz