Wszystkie prawa zastrzeżone. All rights reserved: Umm Latifa (in Saudi Kingdom) 2013-2009 http://kuchniaarabska.blogspot.com/
Przepisy i zdjęcia są dziełem autorki bloga, chyba że zaznaczono inaczej. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody zabronione.

Respect Copy rights - they are reserved. Copying and publishing any material from the blog, without a written permit from the author, forbidden.

czwartek, 2 sierpnia 2012

balila - czyli ciecierzyca w roli głównej ponownie



I dostałam przepis na balilę. Oryginalną, taką jak się tu, w Arabii robi. 
Zrobiłam i zjadłam. 
Tylko mój Syn zasmakował, poza mną. 
A ich strata. 
Przepis podam za "chwilę";-) - tymczasem zabieram dzieci na plac zabaw. 
Jest 21:36. Pora na grzebanie w piasku idealna :). 

Po długiej przerwie :-) Oto przepis: 

Składniki: [to na porcje dla 2 osób]
  • · 1 puszka ciecierzycy lub  3/4 szklanki suszonej 
  • · 1 starta marchewka [duże oczka]  
  • · 1 ogórek - świeży [opcjonalnie, wypestkowany, starty j.w.]
  • · 1 ugotowany duży burak - starty tak samo lub w małe kostki pokrojony, ja wolę kostki - fajniej wygląda
  • ·  ostry sos [Tobasco lub w podobie]
  • · oliwa z oliwek
  • · kummun 
  • · sól 
  • · ocet naturalny


Jak to się robi:

1 - ciecierzyca suszona: umyć, namoczyć w wodzie odstawić na 8 godzin. Przepłukać, gotować w garnku do pod ciśnieniem - 1 godz., lub zwykłym - dodając 1 łyżeczkę sody oczyszczonej - przez co najmniej 2 godziny na małym ogniu.

2. Ciecierzycę z puszki podgrzać na małym ogniu w garnku o grubym dnie lub z teflonem w środku. Uważać, by się nie rozpadła :).

3. Ciecierzycę nakłądać do miseczek lub głębokich talerzy, warzywa [marchewkę, burak, ogórek] umieścić obok  w małych miseczkach  - jeśli chcemy by np. goście mogli dokonać wyboru dodatków, jeśli nie - od razu udekorować nimi ciecierzycę. )

4. Teraz - szczypta soli, skorpić octem [tu uwaga wedle upodobania, ale ocet musi być], posypać kumminem i teraz dodać ostrego sosu [u nas Tabasco]. Polać oliwą z oliwek - jeśli kto lub szczodrze. Z ilością przypraw można eksperymentować. 

Podawać na ciepło. Można zagryzać ciepłą pitą :). 

Uff. Nareszcie się udało :). 



34 komentarze:

Ola pisze...

czekam na przepis :)

whiness pisze...

Uwielbiam ciecierzycę :) Przypomniałaś mi, jak dawno jej nie jadłam.

Emcia Pichci! pisze...

czekam na przepis, wygląda cudnie!

Sylvia F. pisze...

Ostatnio jadłam po raz pierwszy ciecierzycę i muszę przyznać, że jest na prawdę smaczna! :)

Szybkie gotowanie pisze...

Witaj, ciecierzycę znam i czasem ją gotuję i dodaję do makaronu i gulaszu // co do ciasta drożdżowego, to smakuje tak jak wygląda ;))

gotowaniomania pisze...

Czekam na przepis, sama robię hummus z ciecierzycy. Polecam, jest pyszny.

fall in love with Poland pisze...

oj zjadłabym!

karodos.pl pisze...

Szczerze mówiąc to jeszcze nie jadłam ciecierzycy.

UMM LATIFA (in Saudi Kingdom) pisze...

@ Helen, zawsze musi być ten pierwszy raz.

DO wszystkich: Przepraszam, za opóźnienie, beznadziejna jestem zupełnie - ale odkąd Latifa poszła do szkoły budzę się o 5.20 ;) a kładę po 22. Postaram się wkrótce wkleić przepis.

Unknown pisze...

Nigdy jeszcze nie jadłam ciecierzycy, aż wstyd. Twoja potrawa jest bardzo zachęcająca!

Lovelykate pisze...

Wygląda świetnie, szczególnie mnie intryguje, bo uwielbiam ciecierzycę :)

ewelajna Korniowska pisze...

Uwielbiam ciecierzycę - biorę przepis:)

Capacitier pisze...

Ja tam chętnie bym posmakowała takiego dania ;)

Smakiem Pisany pisze...

Kolorowe! wygląda super smacznie!

PS Dziękuje za odwiedziny! Fajnie tu. Będę zaglądać częściej - obserwuje!

AZgotuj! pisze...

Super, świetne!

Anonimowy pisze...

niezły orient :) podziwiam i coś sobie wyszukam z pewnością do spróbowania

BasJula pisze...

Danie wygląda bardzo apetycznie:) Fajnie, że podaje się ją na ciepło. Z wielką chęcią spróbujemy:)

Łucja pisze...

ależ u Ciebie smaki :) z przyjemnością spróbuję arabskiej kuchni :)

Unknown pisze...

mniam.. brzmi i wygląda bardzo ciekawie:D

k.m.w. pisze...

chętnie bym spróbowała tego dania:)

Unknown pisze...

uwielbiam cieciorkę ;) chętnie spróbuję :) Zdrówka i pogodnych świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze :)

Grażyna pisze...

Nigdy nie jadłam ciecierzycy, ale tak mnie zachęciłaś że chyba muszę spróbowac ją dostac i zrobić :-)

Diana pisze...

wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam ciecierzycy!

pichceiknoce pisze...

Dzięki za odiwedziny na moim blogi :)
Zapraszam do siebie na ciacho a ja wpadam na ciecierzycę - która uwielbiam :)
pozdr
P.

Salvador Dali pisze...

wow.. wygląda genialnie;) Musze spróbować, na weekend w sam raz;)

Beata pisze...

Wygląda pysznie :))

zuzayana pisze...

wspaniała, zasmakuję i ja!

Marta @ Co dziś zjem na śniadanie pisze...

lubię ciecierzycę i saładka z niej musi być pyszna.

martawkuchni.blog.pl pisze...

prezentuje się przepysznie:)

B pisze...

Przyjmij moja nominacje do Liebster Awards. Pozdrawiam i zycze milej zabawy :)) http://my-simple-cuisine.blogspot.com/

Unknown pisze...

Ciekawa jestem jak te danie smakuję w całości:) Taka eksplozja smaków:)

Łucja-Maria pisze...

Uwielbiam ciecierzycę.
Robię z niej sałatki i zupę. Jestem pewna, że wykorzystam Twój przepis.
Przesyłam pozdrowienia z gorącej Polski.
Pozdrawiam:)

martawkuchni.blog.pl pisze...

przepiękne fotografie, przepis rewelacyjny.

StudentsKitchen pisze...

Bardzo apetycznie ta sałatka wygląda! :) Dodawaj coś Kochana, ciekawe masz te przepisy! ;*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...