I dostałam przepis na balilę. Oryginalną, taką jak się tu, w Arabii robi.
Zrobiłam i zjadłam.
Tylko mój Syn zasmakował, poza mną.
A ich strata.
Przepis podam za "chwilę";-) - tymczasem zabieram dzieci na plac zabaw.
Jest 21:36. Pora na grzebanie w piasku idealna :).
Po długiej przerwie :-) Oto przepis:
Składniki: [to na porcje dla 2 osób]
- · 1 puszka ciecierzycy lub 3/4 szklanki suszonej
- · 1 starta marchewka [duże oczka]
- · 1 ogórek - świeży [opcjonalnie, wypestkowany, starty j.w.]
- · 1 ugotowany duży burak - starty tak samo lub w małe kostki pokrojony, ja wolę kostki - fajniej wygląda
- · ostry sos [Tobasco lub w podobie]
- · oliwa z oliwek
- · kummun
- · sól
- · ocet naturalny
Jak to się robi:
1 - ciecierzyca suszona: umyć, namoczyć w wodzie odstawić na 8 godzin. Przepłukać, gotować w garnku do pod ciśnieniem - 1 godz., lub zwykłym - dodając 1 łyżeczkę sody oczyszczonej - przez co najmniej 2 godziny na małym ogniu.
2. Ciecierzycę z puszki podgrzać na małym ogniu w garnku o grubym dnie lub z teflonem w środku. Uważać, by się nie rozpadła :).
3. Ciecierzycę nakłądać do miseczek lub głębokich talerzy, warzywa [marchewkę, burak, ogórek] umieścić obok w małych miseczkach - jeśli chcemy by np. goście mogli dokonać wyboru dodatków, jeśli nie - od razu udekorować nimi ciecierzycę. )
4. Teraz - szczypta soli, skorpić octem [tu uwaga wedle upodobania, ale ocet musi być], posypać kumminem i teraz dodać ostrego sosu [u nas Tabasco]. Polać oliwą z oliwek - jeśli kto lub szczodrze. Z ilością przypraw można eksperymentować.
Podawać na ciepło. Można zagryzać ciepłą pitą :).
Uff. Nareszcie się udało :).
34 komentarze:
czekam na przepis :)
Uwielbiam ciecierzycę :) Przypomniałaś mi, jak dawno jej nie jadłam.
czekam na przepis, wygląda cudnie!
Ostatnio jadłam po raz pierwszy ciecierzycę i muszę przyznać, że jest na prawdę smaczna! :)
Witaj, ciecierzycę znam i czasem ją gotuję i dodaję do makaronu i gulaszu // co do ciasta drożdżowego, to smakuje tak jak wygląda ;))
Czekam na przepis, sama robię hummus z ciecierzycy. Polecam, jest pyszny.
oj zjadłabym!
Szczerze mówiąc to jeszcze nie jadłam ciecierzycy.
@ Helen, zawsze musi być ten pierwszy raz.
DO wszystkich: Przepraszam, za opóźnienie, beznadziejna jestem zupełnie - ale odkąd Latifa poszła do szkoły budzę się o 5.20 ;) a kładę po 22. Postaram się wkrótce wkleić przepis.
Nigdy jeszcze nie jadłam ciecierzycy, aż wstyd. Twoja potrawa jest bardzo zachęcająca!
Wygląda świetnie, szczególnie mnie intryguje, bo uwielbiam ciecierzycę :)
Uwielbiam ciecierzycę - biorę przepis:)
Ja tam chętnie bym posmakowała takiego dania ;)
Kolorowe! wygląda super smacznie!
PS Dziękuje za odwiedziny! Fajnie tu. Będę zaglądać częściej - obserwuje!
Super, świetne!
niezły orient :) podziwiam i coś sobie wyszukam z pewnością do spróbowania
Danie wygląda bardzo apetycznie:) Fajnie, że podaje się ją na ciepło. Z wielką chęcią spróbujemy:)
ależ u Ciebie smaki :) z przyjemnością spróbuję arabskiej kuchni :)
mniam.. brzmi i wygląda bardzo ciekawie:D
chętnie bym spróbowała tego dania:)
uwielbiam cieciorkę ;) chętnie spróbuję :) Zdrówka i pogodnych świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze :)
Nigdy nie jadłam ciecierzycy, ale tak mnie zachęciłaś że chyba muszę spróbowac ją dostac i zrobić :-)
wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam ciecierzycy!
Dzięki za odiwedziny na moim blogi :)
Zapraszam do siebie na ciacho a ja wpadam na ciecierzycę - która uwielbiam :)
pozdr
P.
wow.. wygląda genialnie;) Musze spróbować, na weekend w sam raz;)
Wygląda pysznie :))
wspaniała, zasmakuję i ja!
lubię ciecierzycę i saładka z niej musi być pyszna.
prezentuje się przepysznie:)
Przyjmij moja nominacje do Liebster Awards. Pozdrawiam i zycze milej zabawy :)) http://my-simple-cuisine.blogspot.com/
Ciekawa jestem jak te danie smakuję w całości:) Taka eksplozja smaków:)
Uwielbiam ciecierzycę.
Robię z niej sałatki i zupę. Jestem pewna, że wykorzystam Twój przepis.
Przesyłam pozdrowienia z gorącej Polski.
Pozdrawiam:)
przepiękne fotografie, przepis rewelacyjny.
Bardzo apetycznie ta sałatka wygląda! :) Dodawaj coś Kochana, ciekawe masz te przepisy! ;*
Prześlij komentarz