Wszystkie prawa zastrzeżone. All rights reserved: Umm Latifa (in Saudi Kingdom) 2013-2009 http://kuchniaarabska.blogspot.com/
Przepisy i zdjęcia są dziełem autorki bloga, chyba że zaznaczono inaczej. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody zabronione.

Respect Copy rights - they are reserved. Copying and publishing any material from the blog, without a written permit from the author, forbidden.

sobota, 21 lipca 2012

ramadanowe pierożki

O tradycyjnej ramadanowej przekąsce, która MUSI pojawić się na każdym saudyJskim stole, pisałam już dawno, i dawno nie robiłam tych pracochłonnych i olejochłonnych [ku memu utrapieniu] pierożków. Sambusy, sambusaki - jak je zwą - w tym roku kleiłam. 
Nadziewałam, zwijałam. 
Teraz muszę smażyć. 
Potem minuta i tyle je widzieli. 

Ciasto na kruche pierożki.
Są Saudyjki, które robią je same, domowe. Jak nie mam pojęcia jak -  płaty są tak cienkie, że aż strach ;). A i konsystencję trzeba dopracować, inaczej po usmażeniu będzie a) za twarde; c) za dużo oleju wchłonie... 
Kupuję gotowce. 

Robię farsz. Kurczak [mielona pierś], z cebulką, przyprawami, dorzucam posiekaną ostrą papryczkę, rodzynki, i natkę pietruszki. 



Potem nadziewam, składam i sklejam - klejem z mąki i wody. 




Padam. 
A oni jedzą. 



28 komentarzy:

Alinka pisze...

Pysznie wyglądają:) To nic , że padasz, ważne że oni jedzą bo oznaczać to tylko jedno może: że są pyyyyyyszne!!!

UMM LATIFA (in Saudi Kingdom) pisze...

Tak, tak - nic to ;) hehe.

Sandra pisze...

Jakie to fajne :) pewnie jest pyszne !

UMM LATIFA (in Saudi Kingdom) pisze...

Niestety, jest. Nadzienia też można zmieniać - i na słodko też dobre ;). Nadziewają np. serkiem kiri [a tak, mamy tu też kiri made in Poland ;)] a potem pierożki nurkują w słodkim sosie [cukier gotowany z wodą, i kapką wody różanej]... Na samą myśl można przytyć ;).

Basia pisze...

Cudne!
Wczoraj jadłam podobne i muszę przyznać, że to "niebo w gębie"
Pozdrawiam serdecznie!

Anonimowy pisze...

Witam,
a czy takie ciasto można jakoś zastąpić??
bo też nie mam pojęcia, jak zrobić aż tak cienkie ;)
pierożki wyglądają tak pysznie, że chciałabym spróbować.

pozdrawiam,
Gosia.

UMM LATIFA (in Saudi Kingdom) pisze...

Pani Gosiu, nie mam pojęcia, niektórzy jak wyczytałam w necie robią z płatów ciasta phyllo, ale ono jest zupełnie inne niż "tradycyjne sambusowe". Znalazłam przepis na ciasto - wedle jednej z Saudyjek:
Sambosa bel joben
Ale, nie próbowałam robić sama toteż - nie wiem, nie orientuję się ;), jaki efekt będzie. Tym nie mniej - warto próbować ;)

Anonimowy pisze...

Dziękuję ślicznie;)
spróbuję.
Gosia.

cynamonka-bp pisze...

waglądają tak apetycznie, że też mam ochotę popróbować jak to z tym ciastem

UMM LATIFA (in Saudi Kingdom) pisze...

Jeśli spróbujecie, powiedzcie jak wychodzi z tym ręcznie gniecionym ciastem ;). Ciekawa jestem i ja. Oglądałam niedawno w tv program z kucharzem z Indii w roli głównej. W Indiach, Pakistanie też robią sambusy - ale jednak ciasto inne. W Sudanie, Somalii to też ramadanowe danie...

olesia pisze...

extra!!!!

kuchenny bałagan pisze...

Pierożki są zachwycające, porywam jednego na drogę :)

Ola Laj pisze...

Bardzo ciekawe propozycje, nie próbowałam jeszcze kuchni saudyjskiej, czas to nadrobić. A amatorów grillowania zapraszam na www.zgrilla.pl
Pozdrawiam :)

Joanna Skoraczyńska pisze...

Wyglądają bosko i na pewno wspaniale smakują. Mnie jednak trochę przeraża to, że jednak są pracochłonne. Ale jakby mnie ktoś poczęstował takimi to pochłonęłabym z wielkim smakiem :-D

Kaś pisze...

jakie one fajne! idealne do chrupania

Magda111 pisze...

Ciekawa propozycja , ciekawe kształty na pewno ciekawie smakują ;)

Aleksandra Rybińska pisze...

Ni niestety tak to jest z jedzeniem...narobisz się i zaraz znika. Dawno nie jadłam takich pierożków. Wyglądają bardzo smacznie :)

Karola Marczewska pisze...

Wyglądają apetycznie :)

Cicha pisze...

alez to wyglada smakowicie!

kishipsa pisze...

Wpadłam, może przypadkiem, może poniewczasie, ale musiałam zauważyć kaszubskie serwetki ;)

To się nazywa pomieszanie kultur :D

Gratuluje! Bloga i życia :))

mamamarzynia pisze...

Jestem tak przesycona czytaniem (i gotowaniem) potraw wigilijnych, że z przyjemnością łyknęłam egzotyki. Te pierożki muszą być pyszne!

Karamella pisze...

U nas w domu one rowniez kroluja w Ramadan,masza Allah piekne :-)

Szybkie gotowanie pisze...

Wyglądają bardzo apetycznie, mniamm:) ale trochę roboty z nimi jest...

DominikaD pisze...

Cudne pierożki! Idealne kształty :) Pozdrawiam!

kuchenny bałagan pisze...

wyglądają ślicznie i farsz jest bardzo zachęcający :)

Alina Waliczek pisze...

Jak to apetycznie wygląda.

Iza Hreczańska pisze...

niesamowicie apetyczne.. podoba mi się, że farsz jest dosyć prosty i można w nim wyczuć obcą kulturę:)

AZgotuj! pisze...

Cudowne, szkoda, ze nie mogę ich spróbować:(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...