Wszystkie prawa zastrzeżone. All rights reserved: Umm Latifa (in Saudi Kingdom) 2013-2009 http://kuchniaarabska.blogspot.com/
Przepisy i zdjęcia są dziełem autorki bloga, chyba że zaznaczono inaczej. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody zabronione.

Respect Copy rights - they are reserved. Copying and publishing any material from the blog, without a written permit from the author, forbidden.

wtorek, 22 lutego 2011

Baba Ghanudż

Baba Ghanudż (بابا غنوج bābā ġanūj)) można przełożyć jako "zmęczony tatuś" (baba to po arabsku tata, a nie baba :). Wyśmienita przystawka, przekąska na gorące dni i nie tylko. Jedna z pierwszych pochłanianych przeze mnie, jeszcze w Polsce, potraw kuchni Bliskiego Wschodu... Podaje się na niezbyt głębokich talerzykach, miseczkach, polewając oliwą i przyprawami (kmin rzymski). Niestety, jak tylko zrobiłam, dzieci i mąż pożarli. Zamieszczam zatem zdjęcie bakłażanów, a jak podawać proszę zajrzeć tu.  
Przepis przesłany przez  Mamę Ammara
 Składniki:
  • 2 duże bakłażany
  • sol, pieprz, papryka (najlepiej wędzona) w proszku, kmin rzymski (kumin)
  • sok z jednej cytryny,
  • 2-3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki tahiny,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • podsmażone orzeszki pinii (garść)

Jak to się robi:
  1. Bakłażany - przekroić na pół i skropić delikatnie oliwą, 
  2. Do piekarnika - na pół godziny lub do czasu aż zrobią sie w środku miękkie
  3. Wydrążyć miąższ, skórka - do kosza
  4. Miąższ na sitko i nadmiar soku odcisnąć
  5. Miąższ na półmisek i rozdrobnić nożem - jeśli sie nie rozlazł należycie (można też zmiksować - przyp. Umm Latifa)
  6. Do smaku - sól, pieprz, papryka
  7. Sok z jednej cytryny, 1-2 rozgniecione ząbki czosnku (ja dodałam 4 ząbki, dla mnie bez czosnku nie ma smaku), 2 łyżki (lub jeśli kto woli więcej) tahiny, sporo pietruszki, polać oliwą, posypać podsmażonymi orzeszkami pinii, kminem rzymskim

8 komentarzy:

Anonimowy pisze...

kminek to kminek a rzymski to jest kumin :) pzdr

UMM LATIFA (in Saudi Kingdom) pisze...

Kmin rzymski to inaczej kumin. Terminy te mozna stosowac zamiennie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kmin_rzymski

Anonimowy pisze...

Inna nazwa - mutabal. Pycha, uwielbiam bakłażany. Nie mam jednak cierpliwości czekać, gdy on tam mięknie samotnie w piekarniku. Bakłażan kładę na palniku kuchenki, zapalam gaz i co jakiś czas przekręcam, by spalić mu na węgielek równomiernie skórkę - automatyczne nasz baba robi się gotowy w środku i nabiera specyficznego aromatu i smaczku bardziej wyrazistego niż z piekarnika. Chwilkę studzę i obieram ze spalonej skórki. Nie jest mokry w środku, więc nie trzeba go odcedzać, bardzo łatwo rozgniatam go widelcem. Nie zawsze dodaję tahinę (ze wzgledu na kaloryczność), natomiast przez wyciskarkę do czosnku przepuszczam czosnek z odrobiną ostrej świeżej papryczki wprost do masy bakłażanowej. Dodaję też drobno posiekaną pietruszkę i posiekane pomidory (z których wcześniej ściągam skórę i wyrzucam wodnisty miąższ z pestkami). Trochę soli i oliwy i na koniec doprawiam cytryną.
Ordonija

UMM LATIFA (in Saudi Kingdom) pisze...

Zdecydowanie lepszy smak - ma bakłażan opalany, u nas jest piekarnik gazowy, więc można opcję grilowania :) uskutecznić. Z elektrycznym się da, smak jednak nie ten. Dziękuję wielce za podzielenie się przepisem. Czy mogłabym opublikować jako wersję 2?

Anonimowy pisze...

Głoś ludom wszelkim chwałę kuchni arabskiej, publikuj w imię Boże! W wolnej chwili podopisuje inshallah jeszcze inne przepisiki lub modyfikacje i bierz, jak chcesz bez pytania:)
Ordonija

UMM LATIFA (in Saudi Kingdom) pisze...

Bóg zapłać (czyli Jazak Allahu khairan ;) - a może mogłabyś - jeśli już byłyby to całe przepisy :), słać do mnie na priva? Byłabym wdzięczna ogromnie :). ummlatifa(at)gmail(kropka)com

Anonimowy pisze...

Ja nakluwam nozykiem dziurki przez skore i obcinam ta koronke szyp. wokol ogonka zeby sie nie palila. Opalam w skorce nad gazem. Rozcieram sól na mialko i dodaje ciut ziel papryczki i ciut czosnku rozcieram, dalej obrany ze skorki i pokrojony po upieczeniu baklazan, tahina i sok z cytryny. Podobnie mozna zrobic dip z awocado.Pyszna i prosta jest tez salatka z soli, papr. czyli, pomidorow, koper suszony (lub zielony)-wszysko roztarte w malej makutrze arabskiej- mozna dodac bialy ser lub tahine (opcjonalnie i niekoniecznie) ale oliwe z oliwek koniecznie

Anonimowy pisze...

Ja nakluwam nozykiem dziurki przez skore i obcinam ta koronke szyp. wokol ogonka zeby sie nie palila. Opalam w skorce nad gazem. Rozcieram sól na mialko i dodaje ciut ziel papryczki i ciut czosnku rozcieram, dalej obrany ze skorki i pokrojony po upieczeniu baklazan, tahina i sok z cytryny. Podobnie mozna zrobic dip z awocado.Pyszna i prosta jest tez salatka z soli, papr. czyli, pomidorow, koper suszony (lub zielony)-wszysko roztarte w malej makutrze arabskiej- mozna dodac bialy ser lub tahine (opcjonalnie i niekoniecznie) ale oliwe z oliwek koniecznie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...