czwartek, 23 grudnia 2010

Zupa krem z cukinii


Przepis znalazłam dawno temu na jednej ze stron internetowych - którejś z saudyjskich ambasad ;). Ponoć zupa cukiniowa jest daniem saudyjskim, choć siostrze mego męża hasło to nic nie mówi. Tym nie mniej zrobiłam, i o ile sama za cukinią nie przepadam - zupę gotowałam i jadłam przez 3 dni pod rząd.

Składniki:
  • 6 małych cukinii (długość około 15 cm) pokrojonych dość cienkie plastry 
  • 1 duża cebula posiekana na drobno 
  • 3-4 ząbki czosnku pokrojone na cienkie plasterki 
  • 2 duże garście świeżej kolendry lub pietruszki (posiekać) 
  • 1 kostka maggie (kura lub warzywo)
  • pieprz 
  • w oryginale dodają śmietanę, ale ja poniechałam (i bez śmietany lepiej)

Jak to się robi:
  1. W garnku w którym będziemy gotować zuppę podsmaż cebulę aż zacznie brązowieć
  2. Wrzuć czosnek chwilkę podsmaż mieszając 
  3. Dodaj cukinie 
  4. Wymieszaj podsmaż aż będą miękkie
  5. Wrzuć kolendrę (lub natkę pietruszki) 
  6. Dolej 3/4 szklanki gorącej wody
  7. Wrzuć maggie
  8. Zagotuj, ochłodź trochę
  9. Zmiksuj dokładnie w blenderze (tutaj wg oryginalnego przepisu dodaje się tej śmietany do smaku) 
  10. Wlej z powrotem do garnka i podgrzej (nie doprowadzając do wrzenia) 
Podawaj!

Zupa ma cudny zielony kolor (niestety bateria mi siadła w aparacie, a potem światło było kiepskie) 
i jest naprawdę dobra! 

8 komentarzy:

  1. i poswietnie dla zdrowia zrobie buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł z otwarciem / oblokowaniem bloga brawo Umm Latifo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Drr
    A nie dodaje się do takiej zupy z cukinii w krajach arabskich także tahinu? bo kiedyś znalazłam taki przepis na krem z cukinii z dodatkiem hummusu, no więc zawierać go musiał... a jeśli nie do tej do jakich zup się dodaje pasty sezamowej/z jakimi się spotkałaś?

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie, absolutnie bez tahiny. Nie spotkałam się też z dodawaniem tahiny do zupy. Natomiast wrzuca się do zup cieciorkę samą (właśnie gotuję zupę z nią), na które przecież bazuje hummus.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa jest genialna.
    Niestety u mnie nie byla kremowa, ponieważ na razie nie dysponuje blenderem, ale i tak super.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy takiej nie robiłam ,ale wygląda na całkiem apetyczną:)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie robiłam jeszcze takiej zupki ;) Ale musi być pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cukinia jest świetna.
    A placki ziemniaczane z cukinią wyborne.
    A faszerowana cukinia czyż to nie prawdziwa pychotka?
    Robię również zupę z drobniutko pokrojonej cukinii z dodatkiem czosnku i cebuli.
    Nie blenderuję zupy.
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz - wszystkie czytam, lecz niestety - za co przepraszam - nie zawsze udaje mi się odpowiedzieć.