piątek, 13 sierpnia 2010

zupa z soczewicy (adas)



Adas - maleńkie pomarańczowe kuleczki. 
Zupa z soczewicy charakterystyczna jest dla Syrii, Jordanii. 
Poniżej jak to się robi w Arabii. 

Składniki: 
  • 250 ml pomarańczowych kuleczek soczewicy 
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 litr wody
  • 1 ziemniak
  • 1 marchewka
  • 1 mala cebula 
  • 1 zabek czosnku (caly)
  • 1 duza zielona papryka
  • 1 kostka maggi (warzywny wywar lub drobiowy - opcjonalnie)
  • 1/2 łyżki mąki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, kumin
  • cytryna


Przygotowanie:
  1. Adas przesypać do miski z wodą. Przepłukać, nalać świeżej wody, trzymać w niej ½ godz.
  2. W głębokim garnku wymieszać mąkę z 3 łyżkami oleju. Na małym ogniu mieszać chwilę.
  3. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, wymieszać.  Trzymać na ogniu mieszając kilka minut.
  4. Wlać 1 litr zimnej wody.
  5. Wrzucić odsączony adas.
  6. Doprowadzić do wrzenia, gotować na średnim ogniu.
  7. Dodać 1 kostkę maggi (jeśli kto chce), wymieszać.
  8. Dodać czarnego pieprzu, kumminu, soli do smaku. 
  9. Odstawić aż się trochę ochłodzi, zmiksować.
  10. Przed podaniem polać kapką oliwy z oliwek,  udekorować natką pietruszki (lub świeżej kolendry).
Wspaniale smakuje skrapiana sokiem ze świeżej cytryny. 




9 komentarzy:

  1. Umm Latifo,
    a to ciekawe - w Jordanii "ades" to jest soczewica i ja z niej robię bardzo podobną zupę - skrapianą sokiem z cytryny koniecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A to pomylilam sie :), nie groch tylko soczewica. Dziękuję za uświadomienie ;). Ja z tymi groszkami, kuleczkami nie jestem za pan brat :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Może dzięki temu wykonanie zupki wg przepisu będzie dla zainteresowanych prostsze - trudno byłoby znaleźć w sklepie pomarańczowy groszek :)))). Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  4. Od dawien dawna wiadomo, poprawny przepis podstawą smacznego dania (choć nie zawsze ;)... ja jestem kulinarna adeptką, laikiem - uczę się na błędach i polecam na przyszłość w sytuacjach wymagających korekty takowych!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też nie jestem mistrzynią kulinariów doprawdy :), ale przez przypadek wiem co to jest ades/adas :). A jeśli mogę coś jeszcze dodać do przepisu - bardzo fajna i sycąca jest ta zupka w wersji z "grzankami" - czerstwy arabski chleb rwie się na małe kawałki i wrzuca do zupy (jeszcze mocniej skrapiając cytryną) - syta tak, że na pewno nie wymaga podania drugiego dania :). Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Umm latifo , mam na imię Arek i interesuje się gastronomią. Zawsze lubowałem się w kuchni Arabskiej i jestem ci bardzo wdzięczny za tyle przepisów. Zupę zrobiłem , myślę, że wyszła bo rodzicom posmakowała!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam Arku serdecznie i bardzo dziękuję za miłe słowa! I radość ogromna, że posmakowało. Wspaniała sprawa, mieć Syna, który lubi gotować!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis na zupę z soczewicy tutaj podany zrobiłam. Jest rewelacyjny. Chciałam bardzo ukoić podniebienie mojego męża. Bardzo mu smakowało ale poinformował mnie, że jest to typowa turecka zupa bo jadł taką z Istambule :(( byłam zaskoczona !!!. Jego jest podoba smakowo, ale przyżądza ją inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo ci Umm Latifo dziekuje za ten prosty przepis na przepyszna i syta zupke!

    Assalamu alaikum

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz - wszystkie czytam, lecz niestety - za co przepraszam - nie zawsze udaje mi się odpowiedzieć.