sobota, 20 czerwca 2009

na ochłodę - arabskie lody -


- czyli "buza" (bouza)

Przepyszne smakowo i kolorystycznie. Lekkie, cierpkie, o "gumowej" - delikatnie ciągnące się - konsystencji dzięki tajemniczemu dodatkowi - mastyksowi ;). Na upały saudyjskie - wyśmienite!

sobota, 6 czerwca 2009

kuchnia arabska

Polecam tym z Państwa, którzy interesują się kuchnią arabską (tzn. krajów arabskich ogólnie) kupno książki Katarzyny Pospieszyńskiej "Kuchnia Arabska" (mój egzemplarz wydało Wydawnictwo Spółdzielcze 1991).
Można ją utrafić w necie na aukcjach (w księgarniach internetowych nie znalazłam). Ja kupiłam w Polsce lata temu, zupełnie przypadkowo, za... 1,90 PLN :-)...
Książka zawiera mnóstwo ciekawych przepisów na dania (zakąski i przystawki, pierożki, paszteciki i kulebiaki, zupy, potrawy z jaj, ryb, drobiu, mięsa i warzyw) różnych krajów arabskich (min. Tunezji, Egiptu, Maroka, Syrii, znalazłam też saudyjskie dania dwa ;-).