niedziela, 25 stycznia 2009

przyprawy Arabii

Najbardziej popularne przyprawy w Arabii: kummun (kmin rzymski), wspaniały w smaku, dodawać można do wszystkiego. Tutaj ziarenka przed zmieleniem. Choć podobne do kminku, smak inny. W Arabii dodaje się tylko w formie zmielonej, miałkiej do potraw. 


Czarna cytryna - suszona cytryna, można kupić ją sproszkowaną, jak i w całości. Dodaje się niemalże do wszystkiego: potraw z kurczaka, zup, ryżu. Nadaje lekko kwaskawy smak.



Do potraw z kurczaka, ryżu dodaje się też cynamon - czy to w kawałkach czy posypuje jego miałką formą.


Zatar to tymianek z dodatkiem prazonego ziarna sezamu, wspaniale smakuje zmieszany z oliwą z oliwek i francuskim pieczywem (najlepsze oferuje oczywiście francuski Carrefour), ale i w jego ślad arabskie supermakety spożywcze zaczęły francuskie buły wypiekać.



Kardamon (kardamom) i goździki. 


Kardamon przede wszystkim to podawowy dodatek do tradycyjnej arabskiej kawy (zmielony). Zaparzanie tego napoju jest istną sztuką, i rózni się w zależności od prowincji Arabii, regionu. Do gotującej się kawy wrzuca się niekiedy główki goździków lub szczyptę tej przyprawy. Całe ziarna kardamonu, główki goździków i małe papryczki mozna znaleźć w gotowanym ryżu, którego sposobów przyrządzania i smaków trudno zliczyć...

I oczywiście - szafran - jego delikatne wstążki zabarwiają ryż na żółty kolor, dodaje się go kapkę również do arabskiej kawy.

Polecam Czarnuszka siewna (habba sauda) czyli nigella sativa.

4 komentarze:

  1. Tak dla niezorientowanych
    kummun = ang.cummin = polski kmin rzymski. Nie myliś z kminkiem. Przyprawa do dostania w sklepach z przyprawami kolonialnymi (lub w sklepch kolonialnych). Co do kombinacji 'Kummun i oliwa plus hummus (pasta z cieciorki)' to do humusu potrzebna jest pasta tahini (pasta z ziaren sezamu) czasami do dostania w delikatesach.

    OdpowiedzUsuń
  2. A u nas w Jordanii to się zowie Kammun - podobnie, ale w Polsce z kolei spotkałam się z nazwa kminek indyjski - to co w końcu: rzymski czy indyjski? ;).
    Osobiście polecam do wszelkich potraw z warzywami strączkowymi - fasole, boby, humusy, okra. Poprawia walory smakowe (uwaga w dużych ilościach zdominuje smak) i niweluje efekty spożywania tychże warzyw. Można tez (jeśli np. nie lubi się smaku kammun w paście z humusu) zrobić po prostu napar z kammun - ułatwia trawienie. Sprawdzone ;-).

    OdpowiedzUsuń
  3. WITAM.CZY KTOŚ MI POMOŻE?JESTEM Z GDAŃSKA I CHCIAŁABYM KUPIĆ SUSZONĄ BAMIĘ CZYLI OKRĘ ALE NIGDZIE NIE MA!!!POMOCY!!!MOJE GG 10155955 KAMILA

    OdpowiedzUsuń
  4. Zatar - polecam na bialy twarozek i z pomidorem w plasterkach.
    Lubie ciemne pieczywo, razowe, bialy twarog albo twarozek do smarowania (ale bez dodatkow typu ziola lub czosnek, zeby nie zabic smaku). Na to posypac zatarem. To powinno wystarczyc, ale ja dla "odswiezenia" smaku klade jeszcze plasterek pomidora (nie uzywam soli do pomidorow, wiec nie wiem czy ona by wszystkiego nie przytloczyla, nie polecam...).

    Kardamon, gozdziki, cynamon - do kawy.
    Mozna zrobic w cafetierce (kawiarce?) albo w ekspresie typu mokka.
    Jesli w eskspresie: nasypac kawy, na to 2-3 ziarna kardamonu, 2-3 gozdziki i troche pokruszonego cynamonu. Jesli "zalewajka" to wszystko wrzucam do naparu. Mozna zastapic sproszkowanymi...

    Kawa po arabsku - specjalna, delikatna, jasna kawa gotowana przez kilka minut ze wspomnianymi przyprawami (ewentualnie innymi, jak szafran). Swietny, lekki napoj (niektorzy powiedzieliby "lura"), ktory pije sie w niewielkich szklaneczkach/filizankach.
    Zamiast tej kawy mozna uzyc jakiejs delikatnej, niekwasnej odmiany dostepnej w sklepie. Wsypac lyzeczke na okolo 3/4 lub 1 litr wody, dodac pol lyzeczki mieszanki przypraw i gotowac przez kilka minut.


    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz - wszystkie czytam, lecz niestety - za co przepraszam - nie zawsze udaje mi się odpowiedzieć.