tag:blogger.com,1999:blog-40171263325292310972024-02-06T22:11:02.775-08:00Kuchnia Arabska z Polską NutąBlog dla miłośników kuchni arabskiej.UMM LATIFA (in Saudi Kingdom)http://www.blogger.com/profile/14397577272662281348noreply@blogger.comBlogger57125tag:blogger.com,1999:blog-4017126332529231097.post-55770969180687551372013-11-14T02:15:00.004-08:002013-11-14T02:15:40.481-08:00internetowe piractwoW internecie pojawiły się zdjęcia skradzione z mych obu blogów - Arabii oraz Kuchni Arabskiej - skradzione, albowiem zostały z nich usunięte me dane, dane autorki jak również adres bloga. Pozwolę sobie zatem przypomnieć, iż wszelkie zdjęcia publikowane na obu blogach, opatrzone adresem bloga oraz mymi danymi - Umm Latifa, objęte są prawami autorskimi - i należy poprosić autorkę o możliwość ich UMM LATIFA (in Saudi Kingdom)http://www.blogger.com/profile/14397577272662281348noreply@blogger.com9tag:blogger.com,1999:blog-4017126332529231097.post-84594473722679032072013-11-08T04:19:00.000-08:002013-11-08T04:51:10.007-08:00kokosowy odlot...
Od tygodnia chodził za mną kokos.
Nie miałam wyjścia.
Musiałam coś z tym zrobić.
Zrobiłam kokosową basbusę.
Składniki:
1 łyżka pasty tahina
100 gr
miękkiego masła
1 puszka (397
g) skondensowanego mleka
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
320 g
semoliny [za wikipedią: gruboziarnista mąka lub drobna kasza otrzymywana z pszenicy twardej - durum, używana do UMM LATIFA (in Saudi Kingdom)http://www.blogger.com/profile/14397577272662281348noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-4017126332529231097.post-61367436848512153262012-09-29T09:42:00.001-07:002012-09-29T09:42:10.983-07:00o balili - czyli sałatce z ciecierzycy na ciepłoUdało mi się wreszcie uaktualnić wpis. Przepis jest - poniżej. Życzę smacznego :).UMM LATIFA (in Saudi Kingdom)http://www.blogger.com/profile/14397577272662281348noreply@blogger.com12tag:blogger.com,1999:blog-4017126332529231097.post-83280548396724453272012-08-02T11:29:00.002-07:002012-09-29T12:10:59.996-07:00balila - czyli ciecierzyca w roli głównej ponownie
I dostałam przepis na balilę. Oryginalną, taką jak się tu, w Arabii robi.
Zrobiłam i zjadłam.
Tylko mój Syn zasmakował, poza mną.
A ich strata.
Przepis podam za "chwilę";-) - tymczasem zabieram dzieci na plac zabaw.
Jest 21:36. Pora na grzebanie w piasku idealna :).
Po długiej przerwie :-) Oto przepis:
Składniki: [to na porcje dla 2UMM LATIFA (in Saudi Kingdom)http://www.blogger.com/profile/14397577272662281348noreply@blogger.com34tag:blogger.com,1999:blog-4017126332529231097.post-18606093511131152712012-07-21T11:36:00.004-07:002012-07-21T12:25:18.046-07:00ramadanowe pierożkiO tradycyjnej ramadanowej przekąsce, która MUSI pojawić się na każdym saudyJskim stole, pisałam już dawno, i dawno nie robiłam tych pracochłonnych i olejochłonnych [ku memu utrapieniu] pierożków. Sambusy, sambusaki - jak je zwą - w tym roku kleiłam. Nadziewałam, zwijałam. Teraz muszę smażyć. Potem minuta i tyle je widzieli.
.
Ciasto na kruche pierożki.Są Saudyjki, UMM LATIFA (in Saudi Kingdom)http://www.blogger.com/profile/14397577272662281348noreply@blogger.com28tag:blogger.com,1999:blog-4017126332529231097.post-84781145119461142072012-07-06T02:45:00.005-07:002012-07-11T00:23:02.487-07:00sałatkę z ciecierzycy zrobiłam!
Ha. Po długiej przerwie. Po prostu zarobiona jestem. Ale zrobiłam sałatkę. Z ciecierzycy. Saudyjczycy pochłaniają ciecierzycę na kopy - dodają do mięsa, ryżu, no i jest hummus z niej, i BALILA - czyli sałatka na bazie ciecierzycy - sposobów przygotowania wiele, czekam na siostrę mego męża aż się u mnie zjawi i będziemy robić ten najbardziej popularny ;) - po 9 latach w Arabii czas UMM LATIFA (in Saudi Kingdom)http://www.blogger.com/profile/14397577272662281348noreply@blogger.com9tag:blogger.com,1999:blog-4017126332529231097.post-19080371152688167962011-05-01T01:50:00.000-07:002011-05-01T01:50:48.016-07:00konkurs kulinarny z nagrodą!
Myślę, że zainteresuje miłośników kuchni arabskiej!
http://naszemaroko.blogspot.com/2011/04/berlitz-i-arabia-od-kuchni.html
http://sites.google.com/site/polmoroc/hot-news-1/pierwszykonkursadpUMM LATIFA (in Saudi Kingdom)http://www.blogger.com/profile/14397577272662281348noreply@blogger.com9tag:blogger.com,1999:blog-4017126332529231097.post-48491054236160262092011-03-09T07:46:00.000-08:002011-03-10T00:21:49.173-08:00słoneczne wyróżnienieParę dni temu otrzymałam aż trzy gerberowe słoneczne wyróżnienia (m.in. za Kuchnię Arabską, stąd i tutaj, poza Arabią pojawia się artykuł): od Mammy Ammara, która polskim okiem obserwuje Jordanię; od Lulu'ah, która zaczarowaną karawaną przemierza Maroko oraz od Arabelli, która opisuje swoje życie na łamach ArabellaMix. Nagrody to jedna z rzeczy, które mnie UMM LATIFA (in Saudi Kingdom)http://www.blogger.com/profile/14397577272662281348noreply@blogger.com5tag:blogger.com,1999:blog-4017126332529231097.post-67883673605544151192011-03-09T02:11:00.001-08:002012-06-11T05:28:43.539-07:00Kunafa inaczej
Kunafa to tradycyjny, bardzo popularny deser arabski. Poezja smaku. Bardzo popularna w Arabii zwłaszcza w ramadanie. Jak wieść gminna niesie, kunafę przygotowano dla Mu'awiji Ibn Abu Sufijana, kiedy został obrany w Damaszku na pierwszego kalifa dynastii Umajjidów. Jest kilka rodzajów, odmian kunafy. Najbardziej popularna to Kunafa Nablusija - rodem z Nablusu, miasta UMM LATIFA (in Saudi Kingdom)http://www.blogger.com/profile/14397577272662281348noreply@blogger.com46tag:blogger.com,1999:blog-4017126332529231097.post-76185619487013310502011-03-05T05:06:00.000-08:002011-03-09T06:50:09.026-08:00Mutabal
to inna nazwa potrawy zwanej baba ghanudż. Przepisem podzieliła się Ordonija.
Składniki:
3 bakłażany (ok. 0,7 kg razem u mnie miały)
sok z 1 średniej cytryny
3 duże ząbki czosnku
pieprz, sól, kmin rzymski (kumun)
1 średni pomidor - wypestkowany i pokrojony na małe kawałeczki
garść natki pietruszki
oliwa z oliwek
1 świeża ostra papryczka (opcjonalnie)
2-3 duże łyżki UMM LATIFA (in Saudi Kingdom)http://www.blogger.com/profile/14397577272662281348noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-4017126332529231097.post-17991836075505727252011-03-01T09:14:00.000-08:002011-03-02T11:12:41.745-08:00(z)wędzony ryż
Wpadła teściowa. Przyniosła ryż. Ryż wędzony. Zwariowałam. No i wędzę.
Gotuję ryż w dużym (szerokim garnku). Kiedy jest już gotowy, zdejmuje z ognia. Do małej miseczki wkładam łupiny od cebuli, polewam olejem (ok. 2 łyżki), rozgrzewam na palniku kuchenki gazowej węgielek drzewny, kiedy się już porządnie zajmie, wkładam do miseczki, a tą wstawiam do garnka z ryżem UMM LATIFA (in Saudi Kingdom)http://www.blogger.com/profile/14397577272662281348noreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-4017126332529231097.post-77180738491350404052011-02-26T00:10:00.000-08:002011-03-06T09:39:40.823-08:00Kuszari
Kuszari. Koszari.Koshary, Kosheri lub koshari,jedno jest pewne: كشرى!
Popularne danie egipskie, nie tylko spożywane w krainie faraonów. Bezmięsne, odżywcze. Inne. To kuszari było pyszne, użyłam do niego domowego makaronu mej Mamy. Choć przygotowanie zajmuje trochę czasu, prostota tego dania rekompensuje wkład sił i czasu spędzonego w kuchni ;).
(szklana: 250 ml)
UMM LATIFA (in Saudi Kingdom)http://www.blogger.com/profile/14397577272662281348noreply@blogger.com20tag:blogger.com,1999:blog-4017126332529231097.post-45773513089091721712011-02-22T10:07:00.000-08:002011-03-05T02:16:59.837-08:00Baba GhanudżBaba Ghanudż (بابا غنوج bābā ġanūj)) można przełożyć jako "zmęczony tatuś" (baba to po arabsku tata, a nie baba :). Wyśmienita przystawka, przekąska na gorące dni i nie tylko. Jedna z pierwszych pochłanianych przeze mnie, jeszcze w Polsce, potraw kuchni Bliskiego Wschodu... Podaje się na niezbyt głębokich talerzykach, miseczkach, polewając oliwą i przyprawami (kmin rzymski). UMM LATIFA (in Saudi Kingdom)http://www.blogger.com/profile/14397577272662281348noreply@blogger.com8tag:blogger.com,1999:blog-4017126332529231097.post-86098966708206913402010-12-24T09:11:00.000-08:002011-03-04T04:32:44.629-08:00Masoub
Masoub
tradycyjne saudyjskie danie z regionu Hidżazu.
Saudyjczycy jedzą je głównie zimą na śniadanie - toteż i my dzisiaj sobie podjedliśmy.
Danie ciepłe, odżywcze a do tego poezja smaku. Masoub uwielbiam.
Składniki:
6- 7 kromek chleba tostowego z mąki pełnoziarnistej (sądzę, że bardzo dobrze smakować będzie z polską chałką)
szklanka daktyli bez pestek
3 duże UMM LATIFA (in Saudi Kingdom)http://www.blogger.com/profile/14397577272662281348noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-4017126332529231097.post-73334493608200652612010-12-23T10:50:00.000-08:002010-12-25T05:40:28.715-08:00Zupa krem z cukinii
Przepis znalazłam dawno temu na jednej ze stron internetowych - którejś z saudyjskich ambasad ;). Ponoć zupa cukiniowa jest daniem saudyjskim, choć siostrze mego męża hasło to nic nie mówi. Tym nie mniej zrobiłam, i o ile sama za cukinią nie przepadam - zupę gotowałam i jadłam przez 3 dni pod rząd.
Składniki:
6 małych cukinii (długość około 15 cm) pokrojonych dość cienkie plastry
1 duża UMM LATIFA (in Saudi Kingdom)http://www.blogger.com/profile/14397577272662281348noreply@blogger.com8tag:blogger.com,1999:blog-4017126332529231097.post-38495789807021828712010-12-16T00:00:00.000-08:002011-02-28T08:50:58.794-08:00w MIŁYM gronie
Miło mi Was gościć w mej kuchni, jeszcze milej będzie,
jeśli się bliżej poznamy
- na tyle, na ile pozwala internetowa przestrzeń pozwala
- zatem tutaj w komentarzach proszę Was, o kilka słów o sobie lub od siebie.
Na powiatanie - częstuję Was filiżanką arabskiej kawy; i serwuję porcję bezików, pieczonych dzień czwarty ku uciesze domowników. (rym wyszedł UMM LATIFA (in Saudi Kingdom)http://www.blogger.com/profile/14397577272662281348noreply@blogger.com11tag:blogger.com,1999:blog-4017126332529231097.post-52600485225752829602010-12-15T00:47:00.000-08:002011-06-02T12:05:21.298-07:00Beziki z tortu cioci Mariny
Ponieważ placki bezowe na tort cioci Mariny, robi się trudno – zmiast placków - postanowiłam upiec beziki przekładane kremem tortowym. Poezja smaku, rozpuszczająca się w ustach. Do tego proste... ja to wam mówię...
Składniki:
Beziki3 białka dużych jaj (wg niektórych dobrze by były o temperaturze pokojowej, czyli po wyjęciu z lodówki potrzymać tak godzinę poza nią) (żółtka UMM LATIFA (in Saudi Kingdom)http://www.blogger.com/profile/14397577272662281348noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-4017126332529231097.post-20931103650749524902010-12-01T10:39:00.000-08:002010-12-05T06:25:25.267-08:00SZISZBARAK
Sziszbarak (ششبرك) to jak widać pierożki. Zachwyciłam się nimi podczas świąt, kiedy to siostra mego męża zrobiła mi niespodziankę. Potrawa arabska, aczkolwiek korzenie zupełnie nie saudyjskie - z tego co mnie pamięć nie myli sięgają rejonu zwanego kiedyś Szam (Syria, Jordania, Palestyna). Pierożki oryginalnie - skleja się ciut inaczej, dwie końcówki półokręgu skleja się z sobą - UMM LATIFA (in Saudi Kingdom)http://www.blogger.com/profile/14397577272662281348noreply@blogger.com5tag:blogger.com,1999:blog-4017126332529231097.post-67359986800638202972010-10-02T13:03:00.000-07:002010-12-25T03:30:22.093-08:00DŻIRISZ
O tym, że dżirisz (jereesh) jest jedną z moich ulubionych potraw saudyjskich,
pisałam dawno... Czas nadszedł - teściowa dała się namówić na kolejną lekcję gotowania, i trzy dni temu zagościła w naszych progach z łamaną pszenicą, kurczakiem, kefirem
i całą resztą. Dżirisz to danie nie tylko smaczne, ma również dwie inne zalety - podgrzane dnia następnego smakuje tak UMM LATIFA (in Saudi Kingdom)http://www.blogger.com/profile/14397577272662281348noreply@blogger.com14tag:blogger.com,1999:blog-4017126332529231097.post-49543184361110397532010-09-25T05:48:00.000-07:002010-10-13T03:45:36.405-07:00kabsa
kabsa to danie typowo saudyjskiepodstawą są ryż i jagnięcina lub kurczaknie ma jednego przepisu na kabsękażda pani domu ma swój własny sekret...dzisiaj odkrywam nasz z kurczakiem
Przed przygotowaniem polecam dokładnie przeczytać cały przepis.
Składniki: 3 cebule
3 duże pomidory
4-5 pojedynczych piersi kurczaka z kością w sumie 1 kg (lub mały kurczak - rozporcjowany)
1 puszka UMM LATIFA (in Saudi Kingdom)http://www.blogger.com/profile/14397577272662281348noreply@blogger.com9tag:blogger.com,1999:blog-4017126332529231097.post-69274289887604815492010-09-18T06:22:00.000-07:002010-09-18T13:27:27.980-07:00wybuchowa truskawkabo z granatem!
Truskawki mamy w Arabii mrożone, głównie z Egiptu. Świeże przylatują do nas oczywiście tylko w sezonie,
i dość krótko się nimi cieszymy,
a upały u nas przez co najmniej pół roku... By zbić temperaturę, robimy sobie przy udziale dzieci taki oto szybki
i nie wymagający żadnej wprawy w kucharzeniu
deser.
Składniki: 1 kg mrożonych truskawek
1 bardzo gęsty UMM LATIFA (in Saudi Kingdom)http://www.blogger.com/profile/14397577272662281348noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-4017126332529231097.post-88002461867687347632010-09-11T08:29:00.000-07:002010-09-14T18:24:41.598-07:00cierpki owoc miłości
granat (arab. ar-rumman)
wymieniony w Koranie
On jest Tym, który spuścił z nieba wodę,i dzięki niej wyrastają wszelkie rośliny.Z nich wyprowadziliśmy zieleń,a potem ziarna skupione w kłosach;a z palmy daktylowejkiście daktyli nisko zwisających;i ogrody winnej latorośli,drzewa oliwne i drzewa granatu,podobne do siebie i niepodobne.Popatrzcie na ich owoce,gdy one owocują i kiedy dojrzewają!UMM LATIFA (in Saudi Kingdom)http://www.blogger.com/profile/14397577272662281348noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-4017126332529231097.post-1285563564123316982010-09-06T09:50:00.000-07:002010-09-13T15:34:18.942-07:00polewa czekoladowaSkoro po prostu daktylowe cieszy się dużym powodzeniem, dzielę się sprawdzonym przepisem na polewę doń (i nie tylko doń).
Składniki:4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
1 łyżka kawy (rozpuszczalnej; jeśli będą jeść dzieci - Inki; lub można z kawy zrezygnować i dodać jeszcze jedną łyżkę kakao)
3 łyżki gęstej śmietany słodkiej (ja oczywiście używam lokalnej qiszta)
UMM LATIFA (in Saudi Kingdom)http://www.blogger.com/profile/14397577272662281348noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-4017126332529231097.post-62976577205893274652010-09-02T00:10:00.000-07:002010-09-14T18:09:29.583-07:00szajba - nie odbija...
szaibah
Szajba (szaybah, shaibah, szaiba) to całkiem niedawno odkryta przeze mnie lokalna przyprawa. Znana też jest jako "broda staruszka" :). Są to porosty - grzyby porastające określony gatunek drzewa na Półwyspie Arabskim. Aromatyczne, metaliczno-srebrno-szaro-czarne,
całe w chrupkich delikatnych fałdkach. Delikatne. Dodawane do saudyjskiej kawy (na etapie UMM LATIFA (in Saudi Kingdom)http://www.blogger.com/profile/14397577272662281348noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4017126332529231097.post-1000093509848726022010-09-01T11:54:00.000-07:002010-09-12T05:02:55.820-07:00daktyle
Daktyle są nieodłącznym elementem życia w Arabii. Zalecane przez islam, mają wiele dobroczynnych właściwości i wiele sposobów przetworzenia.Jest ich tyle odmian, że nazwy wymienić trudno. Różnią się smakiem, konsystencją, barwą, kształtem....Świeże, suszone, scukrzone...Nie ma ramadanu bez nich...
Na blogu jest już z nimi kilka przepisów. Zobacz daktyle.
* * *&UMM LATIFA (in Saudi Kingdom)http://www.blogger.com/profile/14397577272662281348noreply@blogger.com0