środa, 7 lipca 2010

dip z tahiny i jogurtu

proste znów i smaczne...

1 opakowanie (250-260 ml) gęstego jogurtu naturalnego
1/2 szklanki pasty sezamowej (tahina)
sok z 1 cytryny
2-3 ząbki czosnku zmiażdżone
1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)

Wszystko razem wymieszać, doprawić solą do smaku. W lodówce trzymać min. 20 minut. Jak za gęste - dodać zimnej wody (ale ostrożnie, stopniowo mieszając). Można zanurzać w nim warzywa, kawałki grilowanego lub pieczonego kurczaka, można użyć jako pasty do smarowania pity - kanapek na styl arabski (ala szoarma)...

2 komentarze:

  1. mniam mniam mniam aczkolwiek soli nie lubie, za to mezusiowi nigdy za wiele.

    OdpowiedzUsuń
  2. pasta wyglada wysmienicie, ostatnio mam faze na sezam w roznych postaciach, na pewno kiedys wyprobuje:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz - wszystkie czytam, lecz niestety - za co przepraszam - nie zawsze udaje mi się odpowiedzieć.